HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB • HÍREK-BESZÁMOLÓK • HBWEB
www.pcnetsol.com
www.hbweb.hu
HBWEB CÍMLAP » 
HÍREK-BESZÁMOLÓK CÍMLAP » 

Tisztelt Olvasóm, kedves Barátom!

(a kép illusztráció, a kemencei Erdei Múzeumvasút 1-es hídjának hűlt helyét ábrázolja 2001-ben, a felújítás előtt)
Viharkárok és özönvíz Hazánk vasútvonlain
   2010. május 15-én és 16-án rendkívül zord időjárás bénította meg Hazánk javarészét. A belvízzel amúgy is sújtott magyar földre gyakorlatilag két nap alatt két hónapnyi csapadék zúdult, valamint e közben orkánszerű szélvihar tépázta meg a fákat, amelyek magatehetetlenül dőltek rá villamos vzetékekre, rongáltak meg házakat, közutakat és vasúti pályákat. 
   Főképp észak-keletre és dél-nyugatra járt rá a rúd: Miskolc kétharmada víz alá került, a Bükk és Zemplén hegységek számos települése megbénult, a nap huszonnégy órájában próbálnak szembeszegülni a megvadult, örjöngő patakokkal. 
   Kisvasútjainkat is keservesen érintette mindez, az alább ismertetett kisvasutak május 15-én voltak kénytelenek felfüggeszteni a közlekedésüket. 

Kemencei Erdei Múzeumvasút ** részleges üzemszünet

   Kemence - Kőrózsa között a pálya épen maradt, onnan felfele járhatatlan. A Kőrózsa feletti gabionfal gyakorlatilag megsemmisült, több helyütt a víz kimosta az ágyazatkövet, a pálya a levegőben lóg. Határozatlan ideig a vonatok csak Kemence és Kőrózsa között közlekednek. Utazásod előtt tájékozódj a hivatalos honlapjukon: www.kisvasut.hu/kemence!
Lillafüredi Állami Erdei Vasút ** teljes üzemszünet
   Az április közepén történt esőzés és földcsuszamlás miatt a kisvasút alaphelyzetben sem közlekedett teljes vonalán. Május 1-től megindult Papírgyár és Garadna között szigetüzemben a vonatforgalom, de a friss esőzés és özönvíz több helyen megrongálta a pályát. A vasútüzem reményei szerint Pünkösd hétvégéjén meg tud indulni a közlekedés Papírgyár és Lillafüred között, a felső szakasz helyreállítása csak ez után következhet. Utazásod előtt tájékozódj a hivatalos honlapjukon: www.laev.hu!
Szalajkavölgyi Állami Erdei Vasút ** teljes üzemszünet
   Az Északerdő Zrt. tájékoztatása szerint a Szalajka-patak áradása miatt a pálya megrongálódott, a vonatközlekedés szünetel. A vasútüzem reményei szerint – ha újabb szerencsétlenségek nem történnek – május 22-től ismét közlekedhetnek a vonatok. Egyelőre a Szalajka-völgyében a gyalogos kirándulást sem javasolják. 
Mátravasút ** részleges üzemszünet
   A tavaly ősszel átadott Lajosháza - Szalajkaház közti szakaszt rongálta meg az özönvíz. Helyreállításáig a vonatok csak Gyöngyös és Lajosháza között közlekednek. A mátrafüredi vonal épen maradt.
Almamelléki Állami Erdei Vasút ** teljes üzemszünet
   Az özönvíz a pályát megrongálta, a vonatközlekedés szünetel, a helyreállítás megkezdődött.
Királyréti Erdei Vasút ** átmeneti részleges üzemszünet
   Május 15-én üzemkezdettől délutánig Hártókút állomáson átszállással tudták elszállítani az utasaikat. A kismétrékű rongálódást még aznap helyreállítoták.
Skanzenvasút ** részleges üzemszünet
   A vihar megrongálta a Szabadtéri Néprajzi Múzem jelentős részét is, ezért az AB motorkocsi csak Vasútállomás és Harangláb között közlekedik. A helyreállítást megkezdték.

HBweb • 2010. május 18.
Hírek-Beszámolók Címlapra
Kapcsolódó oldalak:
   – 


E-mail
Közreműködésed és megtisztelő figyelmed köszönöm!
HBweb.hu | balint.cyberhungary.net
Az oldalt Hajtó Bálint készítette
© 2010 • HBweb.hu || balint.cyberhungary.net || PCNetsol.com