2008. december 25.
Tisztelt Olvasóm, kedves Barátom!
E rovatban csokorba szedve böngészhettek az újdonságaim között. Ennek hasznát elsősorban rendszeres látogatóim élvezik, hisz nem kell végigbóklászniuk az összes oldalon.
De azért ajánlatos...
HBweb.Hu
Imhol két, folyamatosan frissülő rovat, amely bővülését az „Újdonságok” között NEM hirdetem meg. Épp ezért ajánlatos MINDENNAP tekintettel lenned rájuk: HB KALENDÁRIUM és a BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!


2008. december 25.
További közérdekű:
!!! SZILVESZTER KÖZLEKEDÉSE BUDAPESTEN !!!


2008. december 22.
Majdnem sikerült összeállítani a szokásos, részletes oldalt. (Szilveszter feldolgozása még folyamatban van)
Részletes adatok híján sajnos kimaradt: Debrecen, Győr és a Magas-Tátra...
!!! SZENTESTE KÖZLEKEDÉSE BUDAPESTEN !!!
MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK!


2008. december 8.
Két új galériát ajánlok megtekintésre: FG1422 (Kirándulás a Bükkben: Miskolc, Lillafüred Mikulásvonattal, Bükkszentkereszt, Szilvásvárad és Eger); FG1423 (Villámlátogatás északon: Győr, Komárom, Révkomárom, Érsekújvár).
Megkezdtem a 2008/2009-es kisvasúti menetrendek feldolgozását, kezdetnek imhol: a MÁV kezelésében álló közforgalmúak.


2008. december 1.
Advent első vasárnapjával eljött a Karácsony előtti lelki előkészület, az elcsendesedés (napjainkban a munkahelyi hajrá és az ajándék-hajszolás) ideje. A Honlap több oldala is fenyő-gúnyába bújt, valamint útjára indítottam a Karácsonyi és Szilveszteri Közlekedési Oldalakat.
Egyelőre tartalmuk erőteljesen hiányos, de az idő előre haladtával és a szükséges adatok beszerzésével összhangban szépen megtelnekmajd tartalommal. Javallom, nézz be eme oldalakra minél többször!


2008. november 24.
E hétvégén fehérbe borult Hazánk javarésze, valamint Fővárosunk is. Ennek örömére a naptárral dacolva, egy picit korábban nyitom meg a 2008-as esztendő utolsó vegyes Forogalériáját: FG1421 (2008. decemberi vegyesfelvágott).


2008. november 3.
Mindenszentek és halottak napjával, valamint gyönyörű, ezerszínű hétvégével ránk köszöntött a november. Ha új hónap, akkor egész hónapon át nap-mint-nap bővülő új, vegyes galéria is dukál: FG1420 (2008. novemberi vegyesfelvágott).


2008. október 21.
A napokban utazgattam egy kicsit, az úticél Csehország és Lengyelország volt. Bebarangoltam többedszerre Brno, Ostrava, Krakkó és Katowice városát, valamint letettem először a lábam Varsóban és Wrocławban. A képek feldolgozása még tart, de napról-napra duzzadnak a galériák. Kérlek, légy rájuk tekintettel: FG1418 (Kirándulás Cseh- és Lengyelországban)!
Idehaza is történnek csodás dolgok, például a Csömödéri Erdei Vasúton: FG1419 (Különvonat gőzössel a Csömödéri kisvasúton).


2008. október 5.
Új hónap lévén új vegyes galériát indítok útjára, nap-mint-nap frissítve, javaslom, rendszeresen térj vissza reá októberben: FG1417 (2008. októberi vegyesfelvágott)!


2008. szeptember 30.
Az év legjobb, legvaskosabb hazai örömvonatozását tudhatjuk magunk mögött: FG1416 (Trains.Hu a Bükkben: MD, M41, M47 Eger-Putnok között, éjszakai gőzösözés Szalajkavölgyben).
Különleges fototémák varázslatos helyszíneken, szeretettel ajánlom figyelmetekbe!


2008. szeptember 25.
Összeállítottam az osztrák villámlátogatásom képeit: FG1414 (Semmering-Tauern-Reißeckbahn-Innsbruck-Linz). Ezzel egyidőben az „ízelítő, kedvcsináló” FG1414x galériát töröltem. lazításként pedig egy nem kizárólag közlekedési témáju galéria, egy kései horvát nyaralásról: FG1415 (Zágráb-Dalmát Alpok-Split-Jelsa).


2008. szeptember 12.
Az alábbi galériában megtekintheted a „ráncfelvarrott”, ill. megújított hálózat első üzemnapjain készült képeket: FG1413 (Vegyesfelvágott - 2008. szeptember). Úgy fest, ez a késő nyár, kora ősz a halasztott képfeldolgozások szezonja. Hiába, sok a mostanában látnivaló Fővárosunkban is.
A korábban már megénekelt Kárpátalja-Ukrán-Moldáv galéria után egy újabb kirándulás képei állnak be a sorba, talán előbb-utóbb sikerül összeállítanom belőlük is egy szép, színes beszámolót. Ez az újabb kirándulás Ausztriában esett meg, fő célja egy igen vad és kevesek által ismert hegyivasút-komplexum volt: a Reißeckbahn.
Ideiglenes galéria: FG1414x (Ízelítő: Semmering-Tauern-Reißeckbahn-Innsbruck-Linz)!


2008. szeptember 2.
Továbbra is közérdekű, és ismét javított, pontosított, aktualizált:
Változások Budapest közlekedésben - 2008
Körülbelül két hete elhatároztam, hogy egy picit megújítom, javítom a Fotogalériák tartalmának leggyengébb láncszemét, a galériákban található képek méretét, felbontását. Mind amellett, hogy tekintettel kell lennem tárhelybéli korlátokra is, igyekeztem látható javulást eszközölni: a képek méretét megnöveltem, igaz, a jpeg tömörítést 90%-ról 80%-ra „recésítettem”, viszont néhány fokozattal élesítettem is a szerkesztett képeken. Kérlek, vizsgáld meg a több, mint 86 ezer kép Számodra érdekes példányait és ha van kedved, jelezd az észrevételed!
Köszönöm közreműködésed!


2008. augusztus 24.
A már néhányszor, több fórumon is megénekelt cikkelye a Hírek-Beszámolók c. rovatnak a BKV hálózatváltozásról szinte nap-mint-nap módosul, frissül. Kérlek, légy rá tekintettel! A megváltozott viszonylatok járműveiről készült első képeket egy új galériában leled meg: FG1411 (Vegyesfelvágott - 2008. augusztus vége). A szeptemberben érvényes kisvasúti menetrendeket excel-táblázatban megtekintheted.


2008. augusztus 18.
Fővárosunk „piacvezető közösségi közlekedési társasága” (BKV) erőteljes „civil-szakmai” segítséggel (VEKE) egy több, mint harminc éve nem látott hálózat-átalakításba kezd, amelyet két (egye értelmezésben három) lépcsőben hajt végre. Összefüggő, összehangolt vonalhálózat, ésszerűbb járműkiosztás, a kapacitás és a források az eddigieknél hatékonyabb kihasználása egyik oldalról, tudatos utazásszervezés, a hálózat és az eljutás újbóli megtanulása a másik oldalon.
Részletesen, összefoglalva a Hírek-Beszámolók c. rovatomban olvashatsz minderről, kiegészítve(!) a BKV hivatalos kommunikációját.


2008. augusztus 11.
„Ember tervez, Isten végez” - ismerjük az ősi mondást. Ez igaz a Kisvasúti Oldalak 2008-as kiadására is. A szezon kezdete előtt, idén év elején ígéretet kaptam több helyről is az oldalak (a teljes HBweb-kupacra gondolok) átdolgozásának elősegítésére, dinamikus, asp vagy php alapokra helyezésére. Sajnos ez nem történt meg. Az ígéret folyamatosan fennállt, ezért csak vártam és vártam, de nem történt semmi. Igaz, közben bejártam fél Európát, így az átalakítás sikere részemről is vesztett a prioritásából. Ennek eredménye egy hatalmas, lejárt, haszontalan adatkupac lett. Jelen tényállás szerint esély sincs, hogy a kisvasúti szezon végére összeálljanak az új oldalak, ezért egy áthidaló megoldást választottam: havonta egy Excel-táblázatba összegyűjtögetem az épp érvényes kisvasúti menetrendeket: 2008. augusztus (xls) A Kisvasúti Oldalak további menetrendi oldalai érvénytelenek.
Más, „nem közlekedési” galériaajánló:
"Kik azok a madjarok és mi az a Kurultaj? Egy évvel ezelőtt még csak néhány kivételes ember hallott Magyarországon a madjarokról"... Akik ellátogattak az elmúlt három nap valamelyikén Bösztörpusztára (Kunszentmiklóstól picit délre), egy csodálatos és felemelő találkozásnak lehettek tanúi, résztvevői.
Mindez kiegészítve nagyszerű emberek (csak két kiragadott név: Papp Lajos szívsebész professzor, Nyers Csaba natúrkonyhai szakács) aktív részvételével, valamint hagyományaink tisztaszívű ápolóival, és az élő, ősi hitvilágunk és elfeledett múltunk felelevenítésével, valaha velünk összhangban élő kedves, tradicionális állatok társaságában.
A mindennapok szürkeségét megvilágította a Fény...
Kellemes nézegetést, remélem, vissza tudnak a képek adni valamicskét a hangulatból, a Csodából:
FG1412 (Kurultaj 2008).


2008. augusztus 8.
Békésebb vizekre: hat fantasztikus nap, közel ezer felvétetel - egyelőre feldolgozás és rostálás alatt. Addig is félszáz kép ízelítőnek Kárpátaljáról, Ukrajnából, Moldvából és Észak-Erdélyből: FG1411x - ideiglenes galéria.
Ez egy átmeneti galéria, a teljes képanyag feldolgozása és publikálása után törlöm.


2008. augusztus 2.
Elnézést kérek a hosszú csendért, júliusban inkább jártam-keltem, mint honlapot fabrikálgattam. Ennek talán legszembetűnőbb eredménye egy nagyszerű ország, eddig számomra fehér folt, amelyet volt szerencsém 3524km vonatozás, városnézések és egy kis repülés által egy picit legalább megismerni. Ez az ország: Finnország. Kérlek, tekintsd meg az utamon készült képeimet!
Eltelt egy hónap, a júliusi vegyes galériát FG1408 (Vegyesfelvágott - 2008. július) lezártam, és megkezdem az augusztusi feltöltését: FG1410 (Vegyesfelvágott - 2008. augusztus).


2008. július 7.
Elsőként egy cikkajánló a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület honlapjáról: „A Stadler gyár vendégei voltunk”. Ajánlom szíves figyelmetekbe. E nem mindennapi, exkluzív látogatás (saját készítésű) képei a Fotogalériában is megtalálhatók már: FG02091091 (A VEKE üzemlátogatása a Stadler-járműgyárban). Ez az a bizonyos, korábban beharangozott „nagy durranás”.
Itthon is kattog a fényképezőgép szorgosan: FG1408 (Vegyesfelvágott - 2008. július); FG1407 (Nyár a Balatonon, nyári közlekedés). Ez utóbbi galéria – hasonlóan a vegyesfelvágottakhoz –, folyamatosan frissül majd, mihelyt időm engedi, hogy meglátogassam Tengerünket.


2008. június 25.
Tegnap nagy sikerrel zajlott a Budapesti Fogaskerekű Vasút 134. évfordulójának tiszteletére rendezett nosztalgiafogasozás. A 134 esztendős személykocsi tegnapi közlekedéséről imhol találsz képes beszámolót: FG1406 (134 éves nosztalgiavonat a Fogaskerekű Vasúton).


2008. június 20.
Holnaptól, azaz június 21-től lezárják Budapesten az Újpesti Vasúti Hidat. Szeptember 21-ig a Szentendrei HÉV vonalán közlekednek az esztergomi személyvonatok Margit-híd és Kaszásdűlő között. Bővebben, az apró finomságokkal fűszerezve minderről a Hírek-Beszámolók c. rovatban olvashatsz. Valamint útjára indítok egy idevágó fotogalériát: FGHIR08003 (Az Újpesti Vasúti Híd felújítása és közös MÁV-HÉV közlekedés), ahol igyekszem majd nyomon követni képekben a híd felújításának nagyobb mozzanatait, valamint a terelt útvonalon közlekedő vonatokról is találhsz majd felvételeket.


2008. június 9.
Mozgalmas hétvége Hazánk két szegletén: FG1404 (Utazgatás Egerben, Nyírvidéken és Debrecenben); FG1405 (Különvonatok Keszthely és Tapolca környékén és vasútmodell kiállítás).


2008. június 2.
Örömvonatozás Felvidéken: FG1402 (Járműparádé különvonatokkal Ruttkán és környékén), továbbá új hónap, új görgetett galéria: FG1403 (Vegyesfelvágott - 2008. június)!


2008. május 25.
Egy „nagy durranás” kivételével összeálltak a svájci (-és német -és osztrák) utam képei a Fotogaléria ide kapcsolódó oldalain. Kellemes nézelődést kívánok!


2008. május 13.
Hazatértem a több, mint egy hetes nyugat-európai körutamról: jó sok Svájc, kevéske Német- és Csehország. A közel kétezer képet már elkezdtem feldolgozni, időm függvényében haladok is vele, már megtekinthetők a kezdetleges galériák, amelyek nap-mint-nap bővülni fognak: SVÁJC,
Német „update” és a múltkori Cseh további kiegészítése.
Mint mondottam, hazaértem, s látvivaló itthon is akad. Ennek örömére imhol a friss, mindennap gyarapodó havi-vegyes: FG1400 (Vegyesfelvágott - 2008. május).


2008. április 28.
Minap tettem egy villámlátogatást az „aranyvárosban”, Prágában (és Brnoban is), ahol az 50+250 db-os villamosprojekt okán Damoklész kardja lóg a régebbi T3-as (és T3SU, T3SUCS, T3M) típusú villamosok felett. „Hazacsentem” tőlük több, mint 700 képnyi fotont, amelyből időm híján egyelőre 468-at sikerült feldolgoznom. Imhol: FG1398 (Prágai és brnoi „villamoskergetés”).
Továbbá tisztelettel kérem azon kedves Olvasókat, akik valamely okból kifolyóan fel kívánnának hívni az elkövetkező közel két hétben, ne tegyék, legfeljebb SMS-sel tiszteljenek meg! Előre is köszönöm Nékik.


2008. április 17.
Örömmel jelentem, hogy 2008. április 16-tól a Honlapom új, a lényeginél lényegesen egyszerűbb domain-néven is elérhető:
WWW.HBWEB.HU
A HBweb.Hu domain-név csak a címlap egyszerűbb elérésérére szolgál, az al-oldalak továbbra is a balint.cyberhungary.net címen működnek. Valamennyi oldalt a régi, közismert címen érheted el.
Ráadásként egy új galéria: FG1397 (Kelet-magyarországi körutazás).
Továbbá FONTOS:
A 2008. április 18-án megtartandó BKV-sztrájkról, az eljutási lehetőségekről egy piciny összefoglalót rittyentettem a Hírek-Beszámolók c. rovatba.


2008. április 12.
!!! HAMAROSAN !!!
HBweb.hu


2008. április 6.
Két új galériát hadd kínáljak fel megtekintésre! Egy FG1395 (Vonatozgatás Felvidéken: Pozsony, Fehér-Kárpátok, Fátra, stb.) és kettő: FG1396 (Vegyesfelvágott - 2008. április). Ez utóbbit célszerű lesz április havában rendszeresen nézegetni!


2008. március 30.
Első utam Szlovéniában, belemerülve a helyi vasút sűrűjébe: FG1394 (Szlovén vasutak és egy kis Őrség).
Kellemes böngészgetést kívánok!


2008. március 27.
Ha már nem bírod a telet, a hófödte tátrai csúcsok alatt forgolódó kisvonatokat, vagy Dobogókőt fehérben, javallom, ne tekintsd meg az alábbi két, kiegészített, üde képekkel dúsított galériát: FG1391 (Utolsó falat a télből: március a Magas-Tátrában); FG1393 (Vegyesfelvágott -2008. március).


2008. március 17.
További kitekintés képekben: FG1392 (Nosztalgiavonat a Schneeberg alatt és kisalföldi felvételek).


2008. március 14.
Minap, március közepén fetrengtem egy kicsit a hóban. Igaz, egy cseppet északabbra kellett ehhez vonulnom és egyik kedvenc vasútüzemem segedelmével felmásznom 1200 méter fölé. Sikerült, csendes, gyönyörű hózuhogást kaptam cserébe a Tátrától, köszönet neki: FG1391 (Utolsó falat a télből: március a Magas-Tátrában).


2008. március 2.
Összerittyentettem a feledésbe merült, rég nem látott, de közlekedésbaráti szemmel egzotikus, általában külhoni képeimet. Kérlek, légy reájuk tekintettel a FOTOGALÉRIÁBAN! Majd a februári vegyesfelvágott lezárása után íme az első fecskéi a márciusinak: FG1393 (Vegyesfelvágott -2008. március).


2008. február 19.
Újabb galériák és a szokásos, állandóan frissülő oldalakkal jelentkezem. Az előbbiről bővebben: FG1389 (Különvonat Zólyom és Ipolyság között); FG1390 (Februári dunántúl: Veszprém, Tapolca, Keszthely, Hévíz, Nagykanizsa).


2008. február 6.
Tegnap ismét kirándultam egy picit, az „országos” vasúti sztrájk idején. Csücsültem vasutas arcképes igazolvánnyal (értsd ingyen) volánbuszos járaton, ácsorogtam teljes árért gemencin. Láttam közben ezt-azt-amazt, még menetrend szerint, hajszál pontosan közlekedő személyvonatot is.
Mindezt képekben imhol: FG1388 (Buszozás a vasutassztrájk idején: Dunaújváros, Paks és útközben).


2008. január 28.
Mélyedjünk el egy kicsit a múltba! Sikerült összeszedni a tavalyi esztendő második felének BKV-autóbuszos átcsoportosításait. Azzal a szép nagy táblázattal zárom le a Járműállományi oldalak 2007-es epizódját. Mélyedjünk tovább, egészen a 90-es évekig: FG3001 (Szkenelt és újraszkenelt képeim a 90-es évekből).


2008. január 21.
Pozsony városa tegnapelőtt egy nagyszabású járműparádéval búcsúzott el az Ikarus 280-as autóbuszaitól: FG1386 (Búcsúzás az Ikarus 280-as autóbuszoktól Pozsonyban).


2008. január 11.
Ez a nap a Budapesti Fogaskerekű Vasút életében 21 esztendeje a kegyeletteljes emlékezés napja (kell, hogy legyen). Mindez után ajánlom szíves figyelmedbe három új galériámat: FG1385 (Havas Bükk és járművei - 2008. január); FG1384(Havas Dunántúl - 2008. január); FG1383 (Vegyesfelvágott - 2008. január).


2008. január 3.
NAGY LÁSZLÓ: ADJON AZ ISTEN
Adjon az Isten szerencsét,
szerelmet, forró kemencét,
üres vékámba gabonát,
árva kezembe parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ Ő küldjön,
hogy hitem széjjel ne düljön,
adjon az Isten fényeket,
temetok helyett életet -
nekem a kérés nagy szégyen,
adjon ugyis, ha nem kérem.
****
Ezzel a mindörökkön időszerű költeménnyel indul az Újesztendő a Honlapomon.
Az idei első frissítés egy szép, havas galéria, amelyben megtalálod az Újesztendő első felvételeit, ömlesztve: FG1383 (Vegyesfelvágott - 2008. január).
Javaslom továbbá, légy tekintettel egy listára, afféle linkgyűjteményre, amelyben összefoglalva megtekintheted a Fotogalériák tartalmát, kategóriáit. A lista még nem teljes, ahogy időm engedi, gyarapítom.


EREDMÉNYEKBEN GAZDAG ÚJÉVET KÍVÁNOK
MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!
Hajtó Bálint honlapja
A 2007. esztendő Újdonságai
A 2006. esztendő Újdonságai
A 2005. esztendő Újdonságai
A 2004. esztendő Újdonságai
A 2003. esztendő Újdonságai
A 2002. esztendő Újdonságai
A 2001. esztendő Újdonságai
A 2000. esztendő Újdonságai
1999-ben nem volt ilyen rovatom