2004. december 27.
Tisztelt Olvasóm, kedves Barátom!
E rovatban teszek eleget ama kívánalmatoknak, hogy csokorba szedve böngészhessetek az újdonságaim között. Ennek hasznát elsősorban rendszeres látogatóim élvezik, hisz nem kell végigbóklászniuk az összes oldalon.
De azért ajánlatos...
Hajtó Bálint honlapja
A 2003. esztendő Újdonságai
A 2002. esztendő Újdonságai
A 2001. esztendő Újdonságai
A 2000. esztendő Újdonságai

2004. december 27.
Az év utolsó frissítése:
Újév napjától a 144-es autóbuszt is a Trolibusz telephely üzemelteti majd. Az ehhez kapcsolódó átcsoportosításokat lásd a Járműállományi oldalakon. Egy csipet tél a Fotogalériában. Attól tartok, egyelőre ennyi jutott: FG1354.
Kellemes időtöltést kívánok az Óév utolsó napjaira, majd egy vidám zárást, és ezt követően egy komolyabb, felelősebb évkezdetet kívánok.
BOLOG ÚJÉVET!


2004. december 23.
Picit megkésve, de törve nem, elkészültek a Karácsonyi és Szilveszteri közlekedési oldalak.
Minden kedves Olvasómnak áldott, békés Karácsonyt kívánok!


2004. december 18.
Két közlekedés-mentes novellával, valamint számos menetrenddel bővült a Karácsony és Szilveszter közlekedése c. oldal-arzenál. Egy újabb fotogaléria: FG1353 (December eleji képek Budapestről + Északi Járműjavító).
Sajnos a magyar közforgalmú vasúti járműállományt nem publikus okokból egyelőre szüneteltetem. Elnézésed és megértésed kérem!


2004. december 14.
Advent harmadik hetén – egyelőre csökkent üzemben –, de már beindult a hagyományos Karácsony és Szilveszter közlekedése c. rovatom, ahol Budapest, számos hazai nagyváros, valamint a közforgalmú nagy és kisvasutak évvégi közlekedési rendjét foglalom össze kisebb-nagyobb részletességgel.
Egyelőre csak Budapest Karácsonyi (főleg a Szentestén!!!) és a kisvasutak évvégi közlekedési rendje került eme oldalakra. Folyt. köv...
November végén és december elején Ausztriában jártam. Erről képes beszámoló az új Ausztriai felvételek c. galériában található, számszerint 897 db.
S végül, de nem utolsó sorban: a MÁV-állományi oldal, újonnan átadott remot-mozdonyokkal, átállomásításokkal.


2004. december 7.
A BKV Rt. visszavette állományába a leégett, már néhainak hitt egyik Ik. 412-es autóbuszát. Bővebben a Járműállományi oldalakon. És egy újabb fotogaléria: FG1352 (Későőszi felvételek, főleg dél-Budán).


2004. december 5.
Advent második vasárnapja. Többéves szokásomhoz hasonlóan karácsonyi gúnyába bújt a címlap, valamint elkezdtem a Karácsonyi és Szilveszteri közlekedési oldalaim készítését, de még nincsenek oly állapotban, hogy bátran elétek tárhassam. Kis türelmet kérek!
Még tart a több, mint 800 osztrák kép feldolgozása, de egy félig-meddig idetartozó galériával, valamint egy friss, ropogós, aktuálissal már előálltam: FG1350 (Az osztrák út előtt és után hazai képek); FG1351 (Mikulásnap és környéke).


2004. december 3.
A „sógoroknál” jártam minap. Utazgattam erre-arra, pl. a Mariazelli kisvasúton, valamint elzarándokoltam Graz, Linz és Bécs városába. A több, mint 800 felvétel feldolgozása még tart, ahogy időm engedi, egyelőre hadd adjak át egy kis ízelítőt: FG1349 (Ízelítő a leendő osztrák közlekedési galériából).
Még egy jó hír: részlegesen ugyan, de újra közlekedik a villamos a Magas-Tátrában. Részletesebben a készülő Tátrai közlekedés oldalakon!


2004. november 26.
Begördült a miskolci kocsiszínbe az utolsó –nem nosztalgia– FVV csuklós villamos, azaz bengáli. Erről és ehhez kapcsolódó képekkel gyarapodott a Fotogaléria: FG1348.
A mai nappal csökkent a BKV autóbusz állománya, részletesen a Járműállományi oldalakon!


2004. november 24.
Hazánkban egyelőre csak néhol, de a címlapon ezentúl a tél végéig havazni fog.
A sokunk szívéhez közel álló Magas-Tátrában történt természeti katasztrófáról, és annak helyi vasúti közlekedési vonzatáról a készülődőben lévő Tátrai Közlekedési Oldalaimon nagy vonalakban tájékoztatlak. Továbbá egy új galéria: FG1347 (Későőszi budapesti felvételek, minden apropó nélkül). Újabb remot-mozdonyok és régebbiek átállomásításának említésével gazdagodott a MÁV-állományi oldal.
És végül, de nem utolsó sorban, ne feledjétek, hogy HOLNAP MISKOLC!!!


2004. november 19.
A miskolci Bengáli-búcsúztató részletes programtervezete megtalálható már a Meghívó és a Hírek-beszámolók c. rovatokban. Egy régóta érintetlen, de sűrűn látogatott oldalat frissítettem: a Linkgyűjteményt.


2004. november 17.
2004. november 16-án Szegeden jártam, eredménye imhol FG1346.


2004. november 12-13.
2004. november 25-én közlekedik utoljára FVV csuklós villamos (Bengáli) Miskolc város utcáin. Ennek tiszteletére egy kis megemlékező ünnepéllyel és különjárattal készül az MVKRt. Bővebben minderről náluk és nálam, a Hírek-beszámolók c. rovatban. Új Fotogaléria: FG1344 (A „nagybobó”, továbbá szekszárdi és esti dunaújvárosi képek).


2004. november 8-10.
Sikerült összegyűjtenem az adatokat az egy hónapja történt súlyos komáromi vasúti balesetről. Továbbá: MÁV-állományi változások, BKV-átcsoportosítások, és egy új galéria: FG1343 (November eleji változások Budapesten).


2004. november 3-4.
Sűrű bocsánatkéréssel tartozom Néktek a több, mint egy hetes kényszerszünetért, de az alaplapom megadta magát. Azóta igyekszem szűkös szabadidőmben utolérni magam, ezért egyelőre csak az alábbi újdonságokkal szolgálhatok:
Kisvasúti oldalak aktualizált, téli menetrendekkel, BKV és MVK járműállományi oldalak frissültek, valamint két új Fotogaléria: FG1341 (226 db. vegyes őszi közlekedési felvétel); FG1342 (Közlekdés Mindenszentek napján, monstre vágányzár a Nagykörúton).
!!! Hírek-beszámolók: Monumentális vágányzár a Nagykörúton. !!!


2004. október 25.
Két újabb őszi galéria kis Hazánkból: FG1339 (Október: sárguló levelek, Mansfeld-emlékmű, a 29-es villamos végállomása), FG1340 (Miskolc: ősz, és villamosok vadregényes környezetben).


2004. október 20.
Röviden: új galéria: FG1338 (Járműfelújítás a Fogaskerekűn, kirándulásom Győrben, valamint dél-budai autóbuszok).


2004. október 14.
Sajnos még mindig nélkülözni kell a szöveges beszámolót a komáromi vasúti balesetről. Ellenben, ha fellapozod a MÁV-állományi oldalakat, további mozdonyok újjászületéséről, illetve két V43-as mozdony végső dátumát leled meg. S végül, de nem utolsó sorban az új galéria: FG1337 (Októberi vágányzárak + látogatásom az Északi Járműjavítóban).


2004. október 11.
Szombaton, 2004. október 9-én súlyos vasúti baleset történt Komárom-rendező pályaudvaron. Tolatási mozgás t végző szerelvénybe ütközött egy nemzetközi gyorstehervonat. A hivatalos adatok összegyűjtéséig „csak” néhány, helyszíni felvételt tudok átnyújtani: FGHIR122 (Vasúti baleset Komáromban 2004. október 9-én).
Békésebb vizekre evezve: A BKV Rt. az autóbusz-ágazatánál idén ősszel is elvégzi a szokásos utasszám-méréseket. Erről néhány szót ITT találsz.


2004. október 7-8.
Apróbb járműállományi változásokkal és egy új fotogalériával búcsúzik e hét: FG1336 (Október eleji – főként libegő és dél-pesti – járműfényképek).


2004. október 4.
Kisvasutak: a menetrendeket aktualizáltam, valamint a Nagybörzsönyben hétvégén készült felvételek színesítik e témakört.


2004. október 1-2.
Trolibusz és trolijellegű-busz állományból törlése, valamint autóbusz csiki-csuki a Járműállományi oldalalakon.
Az Úr 2004. esztendejének záró kisvasúti napja közeleg, amelynek helyszíne Szilvásvárad.
131 új felvételre futotta szeptember utolsó hetén, amelyet két galériára osztottam: FG1333 (Vegyes fővárosi felvételek (főleg őszi Fogas) + 10 perc Miskolcon); FG1334 (Októberi előszelek, az AKD buszok búcsúja).


2004. szeptember 27.
Elkészült a Felvidéki/Szlovákiai Fotogaléria. 705 felvételen keresztül bemutatom Neked a múlt hetem nagy kirándulását: Magas-Tátra, Kassa városa, satöbbi...
Jó szórakozást kívánok!


2004. szeptember 25.
Autóbusz állományból törléssel és átcsoportosításokkal frissült a Járműállományi oldalal.
A lassan mögöttünk tudott hét javarészét Felvidéken, Szlovákiában töltöttem. A fotókirándulásom kézzel fogható nyoma több, mint 700 új fénykép. A Szlovákiai galéria még készülget, egyelőre egy kis ízelítővel, kedvcsinálóval szolgálhatok.


2004. szeptember 20.
A színes hétvége felvételei a Fotogalériában: FGHIR121 (A Kulturális Örökség napja és az Autómentes nap Budapesten).


2004. szeptember 16-17.
Korábbi hiányosságokat foltozgattam a BKV járműállományi oldalakon, valamint a szervezők nevében szeretettel meghívlak a Nagybörzsönyi Kisvasút újkorának II. kisvasúti napjára.
Most szombaton és vasárnap közlekedési rendezvényektől lesz harsány Fővárosunk. Bővebben a Hírek-beszámolókban.


2004. szeptember 14.
A mozdony-selejtezésének dátumaival, valamint egy frissen elkészült remotorizált M62-es mozdony adataival gazdagodott a Nagyvasúti járműállományi oldal. Kiadós és élménydús hétvégi kirándulás 256 felvételével pedig a Fotogaléria: FG1330 (Vágányzár a debreceni villamoson, kisvasúti nap Nyírvidéken, Miskolc és Szilvásvárad környéki utazásaim).


2004. szeptember 8-10.
Nem mindennapi vendég tűnt fel az elmúlt két éjszakán Budapest villamoshálózatán: FG1328 (A Wiener Linien mérőkocsija Budapesten). Rövid, szöveges ismertetőt később készítek róla, egyelőre kérlek, tekintsd meg a képeket!
A MÁV Rt. megkezdte a már hónapok/évek óta leállított, feleslegessé vált mozdonyainak selejtezését. Bővebben a Vasúti járműállományi oldalakon olvashatsz.
Tovább kavarognak a BKV autóbuszai a telephelyek között. ...BŐVEBBEN...
További új képim: FG1329 (Budapest, Székesfehérvár, Balaton déli part).


2004. szeptember 4.
Nagyvasúti mozdonyok átcsoportosításával és selejtezésével naprakésszé tettem a MÁV-állományi oldalakat, továbbá megtekintheted már a Gemenci ÁEV kisvasúti napi programját.
Egy 179 felvételből álló friss, ropogós galériával javaslom szemeid pihentetését: FG1326 (A szeptemberi változások előtt és után, villamos-utaztatás és sok-sok izgalmas felvétel).


2004. szeptember 1.
Elmaradó és megtartandó kisvasúti napok a közeljövőben: Balatonfenyves és Nyírvidék.


2004. augusztus 28-30.
Koraőszi autóbusz-átcsoportosítások, és két új fotogaléria: FG1324 (Nosztalgiavonat a Fogason, villamos, busz, trolibusz, HÉV, satöbbi), FG1325 (Ballagás a Gyermekvasúton, látogatásom Tiszakécskén + útközben: Budapest, Szolnok, Kecskemét) színesíti a reánk zúduló hétvégét.


2004. augusztus 25-26.
Megkezdődött az őszi nagy-nagy autóbusz átszervezés Budapesten. Első fecskéiről bővebben a Járműállományi oldalakon számolok be. Új galéria: FG1323 (Budapesti közlekedési felvételek - Fogas, metró és HÉV-pótlások).


2004. augusztus 23.
Tartalmas és hosszú hétvégét tudhatunk magunk mögött. Az új kenyér és Szent István ünnepének egyedi vetületét, a nem mindennapi kocsikiadásokat tekintheted meg a Fotogalériában: FG1321.
Tegnap (zuhogó esőben) a Bükk mélyébe vetettem magam, Szilvásváradra. A szűk kapacitású Bz motorvonatok helyett jelenleg M41-es vontatta személyvonatok dübörögnek arrafelé, valamint bíztató jelei látszanak a szilvásváradi libegő előkészületeinek. Képekben: FG1322.
Frissítettem az őszi fővárosi közlekedési változásokról szóló cikkelyt a Hírek-beszámolókban.


2004. augusztus 19.
Trolibuszbalesetekről, valamint a MÁV menetrendi értesítőjéről szól a Hírek-beszámolók c. rovat. Újabb infók az augusztus 20-i oldalon!
Egy frissen korszerűsített M62-es mozdony (181»319) borzolta a MÁV-állományi, és 5db. Ik.435-ös autóbusz átcsoportosítása a BKV-állományi oldalak állóvizét.


2004. augusztus 16.
Tegnap volt Nagyboldogasszony ünnepe, tegnapelőtt pedig a Pálházi kisvasúté. Utóbbiról, valamint az oda-és visszaútról, s nem utolsó sorban Dobogókőről szólnak friss, ropogós Fotogalériáim: FG08123 (Kisvasúti nap a Zemplén mélyén: Pálházán); FG1320 (Hétvége: Sárospatak, Sátoraljaújhely, Dobogókő, Budapest).


2004. augusztus 13.
Tegnapra virradóan súlyos vasúti (HÉV) baleset történt Budapesten. Két rakott sínszállító pőrekocsi Mogyoródról nagysebességre gyorsulva megfutamodott és onnan 19 km-re egy autószalonba csapódott. BŐVEBBEN a Hírek-beszámolók c. rovatban, a helyszínen készült felvételeket pedig a Fotogalériában találod.
2004. augusztus 9-én (és 11-én) a BKV Rt. 11 db. UV villamos motorkocsiját és 3 db. pótkocsiját törölte az állományából. Részletesen a Járműállományi Oldalakon...
Balesetmentes hétvégét kívánok!


2004. augusztus 11-12.
2004. augusztus 20-tól Kossuth Lajos tér és Blaha Lujza tér állomásokon áthaladva ugyan, de újfent teljes vonalán közlekedik a Kelet-nyugati Metró. BŐVEBBEN ITT!
A múlt szombati bugaci kispöfögésen készült felvételeim (FG1318), valamint a múlt hét végi és e hét eleji képeim (FG1319) a Fotogalériában találhatók.
Megkezdtem a 2004. augusztus 20-a fővárosi közlekedését ismertető oldalhoz adatgyűjtést, igyekszem napról-napra bővíteni.


2004. augusztus 5-6.
Egy új galériát tekints meg, kérlek: FG1317 (Pályafelújítás Szergejjel a Gödöllői HÉV-en, útfelújítás mellett döcögő 24-es villamos és dél-Pest néhány hamarosan leköszönő autóbusza), valamint augusztus 14-én javaslom, látogass el a Zemplénbe, a Pálházi ÁEV Kisvasúti napjára!
Megfiatalodott (remotorizált) mozdonyok álltak csatasorba a MÁV állományában. Bővebben a MÁV.Cyberhungary.Net-en!


2004. augusztus 2.
A Hírek-beszámolók c. rovatomban leírást találsz a csütörtöki vasúti balesetről. Friss, üde hétvégi közlekedési felvételeim már a Fotogalériát gyarapítják: FG1316. A negyedik, remélhetőleg a végleges változatát bocsájtom szíves rendelkezésedre a Fogaskerekű vágányzári menetrendjének.


2004. július 30.
Szerencsés kimenetelű vasúti baleset történt tegnap Budapesten, a Déli pályaudvaron. A helyszíni felvételeimet ajánlom erősebb idegzetűeknek megtekintésre: FGHIR117.
Békésebb „sínekre evezve”: Istvántelek 2004, igazi csemege képekben: FG1315. Megtekinthető már a kisvasúti oldalaimon a Kecskeméti Kisvasút napjának programtervezete, de ez még kiegészítésre, további információk begyűjtésére szorul.
Kellemes hétvégét!


2004. július 26-28.
A Budapesti Fogaskerekű Vasút mától augusztus végéig csak Városmajor és Svábhegy között közlekedik, a kimaradó szakaszra pedig Fogaspótló autóbusszal juthatsz el. Részletes (másodszorra javított) menetrend ITT!
Figyelem! A megállóhelyeken meghirdetetthez képest a vonatok völgymenetben eltérően, Svábhegyről 5 perccel később indulnak. A letölthető menetrendek ezt már tartalmazzák.
Továbbá a – szokás szerint – nagyon hangulatos kemencei kisvasúti napon készült felvételeimet ITT tekintheted meg.

Amsterdamból hazatért a 2624-es psz-ú villamoskocsi. Üzemkésszé tétele előtt készült felvételeimet tekintheted meg a legfrissebb galériában: FG1314 (Az Amsterdamból hazatért 2624-es villamos, a Fogaskerekű Agancs úti viaduktjának felújítása + egyéb).

A MÁV Rt. Szentes Mozdonyüzemeltetési Telephelyén újabb 63-41-es (uzsgyi) motorvonatok álltak (hosszú vajúdás után) forgalomba. Részletesen minderről a MÁV-állományi oldalakon.

Amint, azt a Hírek-beszámolókban már írtam, augusztus elsejétől változik a Budai hegyvidék autóbuszközlekedése: a 90-es autóbusz a 21-esbe olvadva, Csillebércről Normafán át tovább közlekedik a Moszkva térre. Az új menetrendek: 21-es és 90-es összevont: munkanapokon és hétvégén, valamint a 21-es gyors munkanapokon.2004. július 23.
Az elmúlt másfél hónap közel ezer új felvétele helyet foglalt a Fotogaléria tematikus kicsiny galériáiban.


2004. július 19.
A múlt hét eseménydús végét két új galériában éneklem meg: FG1312 (Budapest: a Haller utcai villamos évfordulója - nosztalgiavillamos; Miskolc: az utolsó SGP e1-es villamos érkezése, utazás a Lillafüredi Kisvasúton, Miskolctapolca); FG4020 (A Fogaskerekű Vasút ünnepélyén készült felvételek).


2004. július 16.
Nyár végi és őszi forgalmi változásokról, valamint sajnos autóbusztűzről, és HÉV balesetről írok a Hírek-beszámolókban.


2004. július 14-15.
Nyári járműállományi változásokról számolok be mind Budapestet, mind pedig Miskolcot illetően. Ez utóbbi képes illusztrációja itt: FG1311 (A 4708-as SGP villamos érkezése + fővárosi képek).


2004. július 12.
Kér új galériát tekints meg kérlek, ha erre jársz: FG1309 (Kisvasúti nap a Debreceni Kultúrparkban + debreceni képek); FG1310 (Pályafelújítás és pótlás a Ráckevei HÉV-en); valamint javaslom, tedd magad szabaddá július 24-re, szombatra, az újjászületett Kemencei Erdei Múzeumvasút ötödik kisvasúti napjára!


2004. július 10.
Nyári enyhe uborkaszezon: Kisvasúti nap majdan Kemencén, egy kis járműállományi csiki-csuki és egy újabb heti Fotogaléria: FG1308(Vegyes nyári képeim Fővárosunkból).


2004. július 6.
A Debreceni Vidámparki Kisvasút nem túl tartalmas kisvasúti napi programját és két új Fotogalériát ajánlok szíves figyelmetekbe: FG1306 (Elkészült a Fogaskerekű Rowan-szerelvénye; metrók és metrópótlók + egyéb); FG1307 (Igal, Siófok, Balatonföldvár, Rákoskeresztúr).


2004. július 1.
A Kelet-nyugati metró felújítása miatti jármű-átcsoportosításokról kigyűjtve készítettem egy terjedelmes, külön oldalt.


2004. június 28.
Egyhetes vakáció után, visszatérve Csehországból imhol a frissítés:
Fotogaléria (több, mint ezer új felvétel):
CSEHORSZÁGI GALÉRIA (Prága, Brno, Olomouc, Morvaország, Jindrichúv Hradec-i kisvasút és sok-sok egyéb felvétel - szumma 1122db!); FG1305 (Metrópótlás és annak következményeképp járműátcsoportosítások).
Járműállományi oldalak: Fővárosunkban és Miskolcon.


2004. június 19.
Egy újabb fotogaléria: FG1304 (Fővárosi felvételek: friss helyzetjelentés a Ganz-fogas felújításáról, viharkárok, Récsei, hajók, stb...). Ajánlom még szíves figyelmetekbe a Járműállományi oldalakat (a fővárosit és miskolcit), és a Hírek-beszámolókat.

Ne feledd, MÁTÓL a Kelet-nyugati metrón forgalomkorlátozás lép életbe! Deák Ferenc tér és Stadionok, valamint a Kossuth Lajos tér állomás helyett között a metró helyett pótlóbuszok közlekednek.
BŐVEBBEN ITT!2004. június 17.
Kisvasúti napok: a javított Mátravasúti és a friss Csömödéri. A Hírek-beszámolók c. rovatban két friss és ropogós hírt mazsolázhatsz. További menetrendek a metrópótlási oldalakon.


2004. június 14.
A rendkívüli és a megváltozott vonalvezetésű metró-, villamos-, autóbusz- és trolibuszvonalak hamarosan hamarosan érvénybe lépő menetrendjével kiegészült a 2-es metró felújításáról szóló fontos és aktuális oldal.
Miskolcon javában zajlik a negyedik Nemzetközi Operafesztivál. Ennek alkalmából a feldíszített nosztalgiavillamosukról készített felvételekkel gazdagodott a Fotogaléria. Érdemes betekinteni a BKV járműállományi oldalakra is.


2004. június 11.
Tegnapelőtt ítéletidő tombolt Fővárosunkban és környékén. Közlekedési vonatkozásáról a Hírek-beszámolókban írtam, és egy kis fénykép-nézegetés: FG1302 (A viharkár miatt vágányzár a 24-es villamoson + egyéb). Jövő hétvégi programajánló: Kisvasúti nap a Gyöngyösi Mátravasútnál.


2004. június 9.
Új adatokkal pontosítottam a MÁV és a BKV járműállományi oldalakat. A Fotogaléria friss kiadása: FG1301 (Budapesti képek. Bővebben: üzemzavar a 18-as villamosnál, egyéb villamosok, Városliget, Hullámvasút, újabb Volvok + egyéb).
A menetrendi oldalakon megtalálhatod a Ráckevei HÉV hamarosan életbe lépő új, (a jelenleginél nagyságrendekkel jobb) menetrendjét!


2004. június 7.
A hétvégén ismét Szegeden akadt látnivaló, a 120. évforduló alkalmából bemutatták a KT4-es villamosukat. Ennek örömére egy fotogaléria: FG1300 (Újabb szegedi kirándulásom: 120 éves a helyi tömegközlekedés), és az SzKT. járműállomány aktualizálása.


2004. június 4.
Egy picit szegényes most a kínálat, csak egy új galériára futotta: FG1499 (Kisiklott Ganz csuklós, UV-k utóélete, újabb Volvok).
Kellemes hétvégét kívánok!


2004. június 1-2.
Pünkösd és Gyermeknap hosszú hétvégéjén kirándultam egy kicsit (megtoldva a múlt hét felvételeivel): FG1497 (Gyermeknap Szegeden mozdonyok közt, városi képek; Bp: albertfalvi vágányzár); FG1498 (Gőzvontatású különvonat a Kecskeméti kisvasúton, városképek és a 142-es vasútvonal). Régóta magam előtt görgetett hiányosságnak tettem eleget: új tagokkal bővült a Linkgyűjtemény. A Fotogaléria két új kategóriával bővült: Külhoni felvételek és nem közlekedési felvételek.

(majd' megfeledkeztem róla: öt esztendeje, 1999. május 28-án tette meg első bátortalan lépéseit e honlap a világhálón)2004. május 29.
Pünkösd és Gyermeknap előtt állunk. A közlekedési rendezvényeket illetően az utóbbiról ejthetek csak szót: Gyermeknap a Gyermekvasúton, valamint a szegeden, igazi mozdonyok között. Frissült a MÁV és a BKV-állományi oldal (ez utóbbinál csak a Volvo-beszerzési oldalam).


2004. május 26.
Autóbusz és villamos áthelyezések, állományba vételek a BKV állományi oldalakon, valamint egy új Fotogaléria: FG1496 (Volvok forgalomban + Esztergom + Margit-sziget).


2004. május 24.
Májusi adatokkal aktualizáltam a MÁV-járműállományi oldalakat, valamint két új fotogalériát is a kedves Olvasók elé tárok: FG1494 (Az elmúlt hét felvételei: dél-Pest vasúti és villamos járművei, Dobogókő, Rám-szakadék); FG1495 (Villamospótlás Albertfalván és HÉV-pótlás Békásmegyeren).


2004. május 21-22.
Újabb hírek a nyári metrópótlásról, továbbá a Volvo-autóbuszok közlekedéséről. Megkezdtem a Fotogalériák átdolgozását, amely egy édes-keserű folyamat: tárhely-gazdálkodási okok miatt kénytelen vagyok csökkenteni a képek méretén és minőségén (95%-ról 90%-ra), de hamarosan merészen új kis galériákkal gyarapodik a nagy massza, és a galériák oldalai egy picit megújulnak.
Érdemes belebújni a járműállományi oldalakba, ugyanis már hét Volvo autóbuszt „magunkénak tudhatunk”, valamint több hónapos autóbusz-lemaradást pótoltam be.


2004. május 19.
Előzetes adatokkal bővült a nyári metrópótlásról szóló oldalam.


2004. május 17.
A hétvége vasútbaráti szenzációjával, valamint az oda- és visszaút felvételeivel gazdagodott a Fotogaléria: FG1492 (Úton: Budapest – Sárbogárd – Székesfehérvár – Lovasberény); FGHIR109 (Természetjáró különvonat Lovasberénybe).


2004. május 14.
Csak röviden: mától három új fontos és aktuális rovat, amelyből a második és harmadik egy picit összefügg:
A Svábhegyi Fogaskerekű Vasút 130.; az első villamos járműveinek 75.évfordulója
A Kelet-nyugati Metró felújítása 2004.
Volvo autóbuszok beszerzése és forgalomba állítása
és végül, de nem utolsó sorban 199 új kép a Fotogalériában.


2004. május 10-12.
2004. május 10. óta Szépilona kocsiszín a 18-as és 118-as viszonylatokra már csak T5C5K típusú, korszerűsített Tátra villamost ad forgalomba. Ennek következményeképp az utolsó adag „hagyományos” T5C5 is elhagyta Szépilonát, így, ezennel az homogén T5C5K kocsiszínné vált. Részletesen a Járműállományi oldalakon!
Két új galéria: FG1489 (BKV járművek és fővárosi városképek, képes beszámoló a Fogaskerekű kocsiszínjéből); FG1490 (Kisvasúti nap Lillafüreden + miskolci városképek); és egy meghívó: (lehet, hogy az utolsó) különvonatozás Lovasberénybe.
Elkövetkezendő Kisvasúti napok: Kaszón és Felsőtárkányban.


2004. május 6-7.
Újabb galéria: FG1488 (Buszpótló villamos Farkasréten, ÖGEG gőzmozdonyok útban Kolozsvárra + egyéb), és egy új cikk a Hírek-beszámolókban: buszpótló villamos Farkasréten. 10 UV villamos motorkocsival és egy pótkocsival csökken május 10-én a BKV villamosflottája, valamint 2 UV átcsoportosításával aktualizáltam a BKV járműállományi oldalakat.
2004. május 1-én Budapest éjszakai közlekedésében gyökeres menetrendi változások történtek. Az éjszakai oldalakra elkezdtem a menetrendek feltöltését.


2004. május 4.
Igen tartalmas hétvége termését arathatod le, ha a Fotogalériába pillantasz: 3 új galéria, 386 új felvétel: FG1485 (Május 1.: egy-két városkép + a Királyréti kisvasút napja); FG1486 (Nyugat-magyarországi + osztrák járművek); FG1487 (Graz közösségi közlekedése + városképek)!!!


2004. május 2.
A Királyréti Kisvasút napján készült felvételeimmel gazdagodott a Fotogaléria. A soron következő, Lillafüredi nap programja is már megtekinthető. A napokban forgalomba áll a BKV 80., egyelőre utolsó T5C5K típusú, korszerűsített Tátra-villamosa. Bővebben a Járműállományi oldalakon.


2004. április 29-30.
Lassan készül a Luca széke, azaz a Kisvasúti oldalak: egyelőre „ideiglenes” menetrendi oldal: Gyermekvasút, Lillafüred, Csömödér. A Meghívó c. rovatban egy nem mindennapi vasútmodell és terepasztal-kiállításra invitállak. Új galéria: FG1484 (Budapest: a Volvo autóbusz első hivatalos próbajárata, Szeged: a trolibusz évforduló + egyéb).


2004. április 26-27.
Az elmúlt hét vegyes felvételeivel és a mozgalmas, kelet-magyarországi (Debrecen, Lillafüred, Tokaj) hétvége képeivel gazdagodott a Fotogaléria. Aktuálissá tettem a MÁV és BKV járműállományi oldalakat.
Javaslom, május 1-én látogass el Királyrétre, a kisvasúti napjukra!


2004. április 21.
2004. május 1-én és 2-án ingyen utazhatsz Hazánk és Ausztria között az Euregio személyvonatokkal. Bővebb és pontosabb információk a Hírek-beszámolók rovatban!


2004. április 19.
Újabb járművek forgalomba állásával gyarapodott a MÁV, meglévők átcsoportosításával a BKV, és kiegészített adatokkal a Győri járműállományi oldal. Új Fotogalériák: FG1480 (Egy szegedi FVV csuklós megmentése és pillanatképek az SzKT villamos járműparkjáról); FG1481 (Postavonatozás, budapesti és veszprémi felvételek).


2004. április 15.
Az elmúlt 1-2 hónap képes termésével és rengeteg régebbi, már-már archív felvétellel gyarapodtak a Fotogaléria tematikus kicsi (és nagyobb) galériái.


2004. április 13.
Egy híján kétszáz új képpel lett vaskosabb a Fotogaléria a húsvéti hétvégén: legendás dízelek munka közben: M61, M62 és 4062 (ex-A62, ex-M62), a Gyermekvasút napja és a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút.
Minden kedves Olvasómnak így, utólag áldott, szeretetteljes, vidám Húsvétot kívánok!


2004. április 8-9.
Három a magyar igazság:
Három további kisvasúti nap programját éneklem meg: Almamelléken, Debrecenbenés Mesztegnyőn, valamint három új hír található a Hírek-beszámolókrovatban.
Trolibusz selejtezéssel és villamos átcsoportosítással frissült a Járműállományi oldal.


2004. április 5-6.
Aktualizáltam a MÁV-vontatójármű állományi oldalakat, valamint egy igazán vegyes, bűbájos kis Fotogalériát készítettem (nem csak!) a közlekedésbarátok részére.
Az érdekeltek felé sűrű bocsánatkéréssel tartozom: már javában dúl az április, nyakunkon az első Kisvasúti nap, és a 2004-es kisvasúti oldalak még sehol ... Jogos ... Néhány trükköt kívántam alkalmazni ezen új oldalakon, valamint ki is futottam az időből. Készül a Luca széke, egyelőre kicsiny ízelítőként hadd nyújtsam át az idei esztendő első Kisvasúti napjának programtervezetét, amely rendezvény helyszíne szokás szerint Budapest, a Gyermekvasút.


2004. április 2.
Két új cikkely gazdagítja a Hírek-beszámolókat: A Fogaskerekű Vasút „új” nosztalgiajárművéről és egy budapesti Faros-emléktúráról írok. 

2004. március 26.
Egy fantasztikusnak ígérkező szombati Ikarus 66-os (farmotoros) fővárosi kirándulásra buzdítalak (erősen korlátozott létszámban) a Meghívó c. rovatomban.
Szegedi tavasz közlekedési szemmel nézve a Hírek-beszámolókban, és egy kis lehelletnyi busz és villamos állomány-változás a Járműállományi oldalakon. Kellemes hétvégét kívánok!

2004. március 24.
Megjelent Fővárosunkban bemutatás céljából az első Volvo autóbusz. Ehhez hasonlók, 7000A típusúak fogják hamarosan ellepni utcáinkat. Bővebben a Hírek-beszámolókban és a Fotogalériában.

2004. március 22.
Az új és leendő szegedi járműpark képes bemutatásával frissült a Fotogaléria.


2004. március 18.
Tisztelt Olvasóm, kedves Barátom!
Az utóbbi napok nehézkes honlap-elérési lehetősége, és a közel egynapos teljes üzemszünet után mostanra helyreállt a rend, a hibás rootert kicserélte a honlapom üzemeltetője, Ősapay Péter barátom. 
A néhány napos kellemetlenségért szíves elnézéseteket kérem!
Kiegészített információkat találsz a Hírek-beszámolók közt, villamos átcsoportosításokkal bővült a járműállományi oldal, és Ferencváros személypályaudvaron sikerült lencsevégre kapnom Szeged város újonnan beszerzett, de használt potsdami eredetű KT4-es villamosait. Ez utóbbiról természetesen a Fotogaléria tartalmaz kommentár nélküli képes beszámolót.


2004. március 16.
Egy kis hiányosságomat pótolván új cikkelyek jelentek meg a Hírek-beszámolók c. rovatban. A hosszú, ünnepi hétvége utazásra sarkallott. Három új Fotogalériát ajánlok szíves figyelmetekbe az alábbi (foto)témákkal: Fővárosi havas képek, teljesítménytúra Nemzeti Ünnepünkön a Gyermekvasúton, Esztergom, Pilis, Dunaharaszti, Debrecen: troli felsővezeték nélkül, Szentes: uzsgyi-helyzet és vasúti kiállítás, újabb autóbusztűz Budapesten, rendkívüli vágányzár a Nagykörúton.
A BKV Rt. bérbe vett régi-új autóbuszaival aktualizáltam a járműállományi oldalakat.

Hófoltok még fellelhetők, sőt a hegyekben hófödte tájakra is találhatsz, de úgy éreztem, a hulló hópihék így, március közepén már irónikusak. Már nem hull nálam a hó, éljen a tavasz!!!2004. március 8.
Ajánlom a tisztelt Hölgyek (*) és Urak figyelmébe az alábbiakat: Hírek-beszámolók, legfrisebb fotogalériácska és DKV járműállomány.
(*) = Isten éltesse minden kedves Hölgy-olvasómat!


2004. március 5.
A 2004. esztendő első „selejtezett” mozdonyával aktualizáltam a MÁV, és az idei első négy T5C5K villamossal pedig a BKV járműállományi oldalakat. Egy kedves vasúti kiállításra nyújtok át egy meghívót, Szentes városába.


2004. március 2.
Megkésve egy picit és helyszíni fotó nélkül, de beszámolok a múlt szombaton történt tűzesetről, amelyben ismételten egy Ik. 412-es autóbusz vált a lángok martalékává. Bővebben a Hírek-beszámolókban. Először jég, majd később hótakaróba öltözött kis Hazánk. Budapesti (főként a Buda hegyekben készült) felvételekkel szeretnék örömet szerezni a tél és a járművek szerelmeseinek: ITT és ITT.
Ismét egy nagymérvű fotogaléria-frissítés kellős közepén járok. Javaslom, üsd fel kedvenc galériád, mert szinte biztos, hogy új képeket is rejt magában...


2004. február 24.
Három friss fotogalériával halmoztam el a kedves Olvasókat: FG1464 (Budapest, Győr, Csorna); FG1465 (Somogy és Zala megyei kirándulás: Kaszói kisvasút, Nagykanizsa); FG1466 (Az ónos eső és közlekedési következményei Budapesten).


2004. február 19.
Egy hangulatos kaszói kisvonatozásra nyújtom át a meghívót vasárnapra.


2004. február 17.
Súlyos vasúti baleset történt tegnapra virradóan Rákospalotán, Budapesten. Bővebben a Hírek-beszámolókban. Képekkel az pedig nagy lélegzetvételt követően a Fotogalériában szolgálok.
Békésebb. barátságosabb vizekre evezve egy kis hétvégi utazás képei: FG1462 (Hétvégi kirándulás: Siófok-Kaposvár+ nosztalgiavillamos Budapesten), és BKV járműállományi változás.


2004. február 14.
Egy új fotogaléria: FG1461 (Mindenféle fotók: péntek esti havazás, UV-temető)


2004. február 9.
Az új járműállományi alrovat, „Kilométer” címmel kiteljesedett. Hétvégén Szegeden jártam. Amit megörökítettem, a Fotogalériában megtekinthetitek.


2004. február 6.
Frissült a MÁV-állományi oldal, valamint egy nagyon-nagyon vegyes csokrot nyújtok át a Fotogalériában.


2004. február 2.
A hét végén egy különleges kisvasúti élményben lehetett része azoknak, akik meglátogatták a Lillafüredi Erdei Vasutat. A gőzvontatású fotó-tehervonat közlekedését korábban már több helyütt meghirdették az Interneten, többek között ezen oldalakon is tájékozódhattatok róla. A több, mint száz vendég nevében bátran kijelenthetem, nem mindennapi élményben volt részünk. Köszönet érte a szervezőknek! >> KÉPEKBEN <<
A budapesti közösségi közlekedés járműveinek futásteljesítményével foglalkoznak Járműállományi rovatom új oldalai (egyelőre még feltöltés alatt, folymatosan bővülve).


2004. január 24-26.
Új fotogalériák: a BKV Gépjárműjavító főműhelye, és egy mozgalmas hétvége Hazánk és Ausztria átellenes pontján.


2004. január 22.
Egy friss, ropogós galériára szeretném felhívni közlekedésbaráti figyelmeteket: FG1455 (Mukik a Szent János Kórháznál; rokonlátogatás „melléktermékei”: Debrecen, Mátészalka és útközben), továbbá javítottam a 2003. január 30-i lillafüredi fotó-tehervonat programtervezetén.


2004. január 16.
Hiányosságaimat pótolván: MÁV és BKV járműállományi változások.

Tavaly, december 15-én szomorú szívvel, de közzé tettem egy FELHÍVÁST, okulva az elmúlt időkben, a járműfényképezések során engem ért támadásokból.
A jelentkezésre szánt egy hónap letelt, ez idő alatt rokonszenv és ellenszenv-levelket egyaránt kaptam. Köszönöm az észrevételeket, igyekszem megszívlelni az elkövetkezőkben. A felhívásra összesen 1, azaz egy járművezető jelezte, hogy szeretné, ha az őt is ábrázoló jármű felvétele továbbra nem lenne elérhető a honlapomon. Kérésére a felvételt eltávolítottam.2004. január 12.
Egy rendkívüli, téli utazás ígérkezik a Lillafüredi Erdei Vasúton, a Bükk havas hegyei közt: FOTÓ-TEHERVONAT GŐZVONTATÁSSAL, amelyre tisztelettel meghívlak. Ideiglenes járműállomány-változások: a téli üzem nehézségei miatt Tátra T5C5-ös villamosok átcsoportosítása.

2004. január 8.
Vízkeresztet magunk mögött tudva, szívünk mélyén még őrizve a karácsonyi hangulatot, visszatérünk a szürke hétköznapokba. A címlap is levetette fenyőmintás gúnyáját, de az idei karácsonyi címlapot is megőrzöm az Archívumban.
Egy tavaly balesetet szenvedett fővárosi autóbusz (BPI-270) selejtezésével gördül tovább a Járműállományi oldal. A Fogaskerekű Vasút járműveinek tavalyi kilométer-teljesítményét tekintheted meg a Fogas-oldalakon, az egyedi adatlapokon. Enyhén havas járműveket találsz új Fotogalériámban: FG1454 (Januári budapesti felvételek, illusztrációk a Hírek-beszámolók rovathoz).

2004. január 5.
Az Újév első honlapfrissítése, Tabula rasa:
Két friss Fotogaléria: FG1452 (2003 utolsó és 2004 első galériája); és FG1453 (Keszthely, Balatonszentgyörgy, Székesfehérvár, Sárbogárd, és a Guiness-rekorder Betlehemi jászol Vörsön). Még az Óév végén gyarapítottam a novemberi-decemberi felvételeimmel a tematikus galériákat, javaslom, mielőbb merülj el bennük.
A szép karácsonyi vers és a Karácsonyi és Szilveszteri közlekedési oldal az idő múlásával elvándorolt a címlapról, az előbbi az Irodalmi rovatba, az utóbbi pedig az Archívumba.

EREDMÉNYEKBEN GAZDAG ÚJÉVET KÍVÁNOK
MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!
Hajtó Bálint honlapja
A 2003. esztendő Újdonságai
A 2002. esztendő Újdonságai
A 2001. esztendő Újdonságai
A 2000. esztendő Újdonságai