2003. december 30.
Tisztelt Olvasóm, kedves Barátom!
E rovatban teszek eleget ama kívánalmatoknak, hogy csokorba szedve böngészhessetek az újdonságaim között. Ennek hasznát elsősorban rendszeres látogatóim élvezik, hisz nem kell végigbóklászniuk az összes oldalon.
De azért ajánlatos...
Hajtó Bálint honlapja
A 2002. esztendő Újdonságai
A 2001. esztendő Újdonságai
A 2000. esztendő Újdonságai

2003. december 30.
Az Óév utolsó honlapfrissítése:
A (Karácsonyi) és Szilveszteri közlekedési oldalakon néhány kisebb-nagyobb pontosítás, 2003 utolsó és 2004 első BKV járműátcsoportosítása. És végül, de nem utolsó sorban a Csepeli HÉV havonta egyszer érvényes, ideiglenes menetrendje.

JÓ SZÓRAKOZÁST, SOK-SOK PEZSGŐT, KISMALACOT
ÉS BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!
JÖVŐRE, VELETEK UGYANITT!


2003. december 27-28.
Már mögöttünk a Karácsony. Van, aki nagyobb ajándékkupaccal lett elhalmozva, van, akinek inkább a tiszta szeretetből jutott több. Figyelmünk lassacskán a Szilveszter és az Újév felé fordul. Ennek jegyében szeretném figyelmetekbe ajánlani Budapesti szilveszteri közlekedési oldalamat (egyedülállóan részletes menetrendekkel), és a Hírek-beszámolókat a 2004. januárjára tervezett forgalmi változásokkal. Végül, de nem utolsó sorban még egy kis karácsonyi hangulat képekben: FG1450 (Karácsonyi hangulat Győrött, Szenteste közlekedése Budapesten), valamint FG1451 (Átjárhjató vasúti üzemek: Nemzeti különvonat a Nemzeti Színháznál + Karácsonyi hangulat Budapesten).

2003. december 22.
Advent negyedik hete – itt a Karácsony! Ennek örömére (a pécsi és a debreceni kivételével) elkészültek a Karácsonyi közlekedési oldalak. Két Fotogalériával (vegyes galéria és az iparvasúti túra folytatása) és egy kedves verssel kívánok Nektek áldott, békés Karácsonyt!


2003. december 19.
A BKV Rt. karácsonyi közlekedési rendjével bővültek a Karácsonyi közlekedési oldalak. Végül, de nem utolsó sorban új T5C5K villamosok jelentek meg a Járműállományi oldalakon.


2003. december 17.
A korábban már beherangozott, Borsod megyei iparvasúti felfedező túrát már kis csapatommal magunk mögött tudhatjuk. A képes élménybeszámolót a Fotogalériában tekintheted meg.


2003. december 15.
A címlapon ismét felhívással fordulok Felétek. Illetve csak a BKV járművezető olvasóim felé. Ha érintett vagy, kérlek, olvasd el alaposan felhívásomat! A (még csak) vázlatszerű, de hamarosan kiegészülő MÁV és MVK karácsonyi közlekedési renddel bővült a Karácsonyi és Szilveszteri közlekedési oldal.


2003. december 12.
A címlapon megtalálhatod az iparvasúti felfedező kirándulás (végleges??) programját. Két új T5C5K villamossal frissültek a BKV járműállományi oldalak, és egy új, vegyes Fotogalériával jelentkezem.


2003. december 8.
Advent második hete. Ennek örömére első szegmensével útjára indítom a Karácsonyi és Szilveszteri közlekedési oldalaimat. Egyelőre még csak a karácsonyi fotogalériával. Továbbá a most hétvégi mukulás-kisvonatokról is rejteget képeket a Fotogaléria.


2003. december 3-4.
Tisztelettel meghívlak egy kirándulásra Miskolcra és térségébe, ahol feltérképezzük Hazánk e szegletének iparvasúti mozdonyparkját. A szervezés folyamatban van, naprakész információk a címlapon!
Új adatokkal frissült a MÁV mozdonyállomány és a BKV villamos járműállomány. A hét második felében és szombaton közlekedő Mikulásvonatok közlekedését ismertetem a Hírek-beszámolók rovatban.


2003. december 1.
Ránk köszöntött december és Advent első hete. A címlapom – a hagyományoknak megfelelően – karácsonyi díszbe öltözött. Ennek örömére két új fotogalériát jánlok figyelmetekbe: FG1441 (Lőrinci Hengermű: A31, Népliget aut. áll., Határ út, Kispest, Pestszentimre); FG1442 (Kál-Kápolna, Recsk, Kisterenye, Hatvan).

2003. november 27-28.
Egy-két új hivatkozással és több – azóta megváltozott – weblap címének javításával frissült a Linkgyűjtemény. Végül, de nem utolsó sorban egy friss, új galéria: FG1440 (Nemzeti Színház, Csepeli HÉV, Boráros tér, T5C5K, Józsefváros, Rákoskeresztúr, helyijárat Isaszegen és Pécelen). Újabb T5C5K villamosok álltak forgalomba, és megint megkavarták a villamos-állomány „mozgalmas állóvizét”. A hét végére talán beköszönt a tél. Szép, havas, de balesetmentes hétvégét kívánok!

2003. november 24.
Néhány hónapos szünet után ismét összeszedtem minden lelkesedésemet, és a friss fotogalériákból már ismert felvételekkel feltöltöttem a tematikus galériákat. Ez az ÖSSZES galériát érinti, javaslom, tekintsd meg a kedvedre valót! (a feltöltés még egy-két napot igénybe vehet, ezért néhány galériánál átmeneti káoszt tapasztalhatsz – elnézést kérek érte). A legfrissebb BKV villamos és autóbusz állományváltozással szembesülhetsz a Járműállományi oldalakon

2003. november 17.
Autóbusz áthelyezésekről számolok be a BKV-állományi oldalakon, valamint két új fotogalériát is ajánlok szíves figyelmetekbe: FG1437 (Budapesti felvételek - Határ út, Óbuda és a Hajógyári-sziget -); FG1438 (Sejtelmes, ködös esti képek a Trolibusz telepről). A múltkor – információ hiányában – félkészen maradt a téli kisvasúti oldal. Íme, mostanra elkészült.

2003. november 10-11.
Villamos és autóbuszállomány-változások a fővárosi járműállományi oldalakon. E hét végén két új fotogalériát is készítettem Nektek: FG1435(Egy átlagos péntek Budapesten); FG1436(Az első Uzsgyik Szentesen, Kiskunfélegyháza, Szolnok). Az uzsgyik szentesi pályafutásával foglalkozik a MÁV-állományi oldalam is, valamint csírájában megtekintheted iparvasúti adatgyűjtésem első morzsáit is.

2003. november 4.
Egy kiadós borsodi villámlátogatás látványosságai: FG1433 (Borsodi kirándulás: Miskolc: az első forgalomba állított SGP pótkocsi, városi közlekedés, acélgyár, vasút, Kazincbarcika, Edelény). Kellemes csemegézgetést kívánok!

2003. november 3.
Mindenszentek és halottak napján számos rendkívüli viszonylat rótta Budapest utcáit. Az ezekről (is) készült felvételeket tartalmazza a 1431-es galéria. Meghosszabbodott a 41-es villamos. A VEKE által szervezett átadási ünnepélyen készült felvételeim pedig a 1432-es galériába kerültek. A MÁV Rt. remotorizációs felújításra szánt mozdonyainak jegyzékével gazdagodott a MÁV-állományi oldal, valamint újabb T5C5K villamosok vizsgáztak le sikeresen. (BKV-állományi oldalak)

2003. október 30.
November 1-től a 41-es villamos hosszabb útvonalon, a Batthyány tér és Kamaraerdei Ifjúsági Park között közlekedik. Bővebben a hírek-beszámolók c. rovatban. Tömeges villamos-összeütközés történt a Lánchíd budai hídfőjénél az aluljáróban. Képekben és leírással.

2003. október 27.
Újabb járműbeszerzések és korábbi listák csiszolgatásával bővült a MÁV-járműállományi oldal. Hétvégén leesett az idei későőszi első hó. Nyíregyházán és Záhonyban jártam ekkor, eme kirándulásom képes eredményét a Fotogalériában találod. Megkezdődött a Fogaskerekű Vasút 75 éves villamos mozdonyának és Rowan-pótkocsijának felújítása.

2003. október 20.
Az októberi változásokkal frissült a MÁV-járműállományi oldal, a fővárosin pedig két újabb T5C5K villamos forgalomba állásáról számolok be. Készítettem egy új fotogalériát is: FG1427 (Rowan-felújítás II., 18-as villamos vágányzár, kelenföldi autóbuszok, leállított Bz motorkocsik, angol váltó a Fehérvári úton).

2003. október 13.
Véget ért a kisvasúti főszezon, Szilvásváradon tegnapelőtt megtartották az idei utolsó kisvasúti napot. Az itt készült felvételeimmel gazdagodott a Fotogaléria. Szintén itt találod két új galériámat: FG1426 (A Fogaskerekű Rowan-szerelvényének felújítása, részleges metró-vágányzár, BKV és Volán felvételek); FG2990 (Hajós képeim a teljesség igénye nélkül).

2003. október 11.
Eredetileg csak hétvégére terveztem honlapom következő frissítését. De közbe szólt az élet, Fővárosunk újabb autóbusza vált a lángok martalékává ma délben Budán, a Budaörsi úton. (Fotogalériában és a Hírek-beszámolókban)

2003. október 6.
Ezen hétvégén tartotta első kisvasúti napját a tavaly felújított és újra üzembe helyezett Nagybörzsönyi kisvasút. Eme nemes eseményről tudósítalak képekben a legutóbbi Fotogalériában. Az év vége még odébb van, de a hagyományoknak megfelelően október második szombatján zárja a kisvasúti szezont Szilvásvárad. Egy új galériát ajánlok figyelmedbe ezennel: dr. Hajtó Nándor 50-es 60-as években és unokája (én) 90-es években készült „Régi képeit”.

2003. október 3.
!!! Premier !!!
Többetek több éves kérésére elkezdtem nagyüzemben digitalizálni régebbi felvételeimet. Íme az első csokor a talonban heverő, több mint húszezerből. Ezek után szinte említést sem érdemel a friss, októberi felvételeket tartalmazó galéria (a Fogas nosztalgiavonata, filmes –ex-miskolci–buszok + még egy kis Desiro, Újbuda-busz.). Tovább gyarapodott a T5C5K állomány. Bővebben a Járműállományi oldalakon.

2003. október 1.
Megkésve bár, de törve nem, a szeptemberi változásokkal aktuálissá tettem a MÁV-állományi oldalakat. Két friss T5C5K érkezése miatt meg kellett piszkálnom a BKV-járműállományt. Újra „teljes” vonalán üzemel a Balatonfenyvesi kisvasút. Új menetrendjét megtalálod a kisvasúti oldalaimon. Irodalmi rovatom két gyöngyszemmel gyarapodott: Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért c. költeményével, és a Kormorán együttes Kell még egy szó... c. dalának szövegével. Kellemes kikapcsolódást kívánok velük az állományi táblázatok után!

2003. szeptember 29.
A Fotogaléria tovább duzzadt: FG1420 (Desiro Esztergomban - most már mindenkinek); FG1421 (Kisvasúti nap Gemencen + tájképek és Szekszárdi felvételek). Javaslom, látogass el október 4-én, szombaton Nagybörzsönybe, Hazánk különleges kisvasútjának napjára! A részletes(?) programot ezennel rendelkezésedre bocsájtom.

2003. szeptember 25.
A szokásos rovatok frissültek: Járműállomány és Fotogaléria. +ráadás: ma délután avatják fel a Királyréti kisvasúton a 490,2004-es pályaszámú gőzmozdonyukat.

2003. szeptember 22-23.
A hétvégén tartották Budapesten az autómentes- és a múzeumi világnapot. E jeles napok rendezvényein készült felvételekkel gazdagodott a Fotogaléria: FG1417 (Nyílt nap a Fogaskerekűn és a Gyermekvasúton); FG1418 (Autómentes nap az Andrássy úton, a Mátravasút lajosházi vonala). Újabb T5C5K villamosok álltak forgalomba, és ezzel egyidőben folytatódott a (hagyományos) T5C5-ösök vándorlása. Konkrétumokkal a Járműállományi oldalakon szolgálok.

2003. szeptember 19.
Holnap, 20-án a Múzeumi Világnap keretén belül tárlatvezetéssel megtekintheted a Fogaskerekű Vasút városmajori múzeumát. A legújabb galériában pedig győri közlekedési és egyéb felvételeket találsz.


2003. szeptember 15.
A Kelet-nyugati Metró felújításának első üteme. A közlekedési rend változásáról a Hírek-beszámolókban írok. Szombaton tartották a Nyírvidéki kisvasút napját. Az ott és környékén készült felvételeimet a Fotogalériában találod.


2003. szeptember 12.
Az aktuális Fotogalériában megtekintheted az újabb három Siemens-Desirot. Frissült a BKV és a MÁV-állományi oldal egyaránt. Fővárosunk tömegközlekedési hírei: pl. a 49-es busz korábban lesz „pluszos”.


2003. szeptember 8-9.
Állományváltozások a MÁV-nál, a BKV-nál (a Fehérvári úti villamosközlekedés helyreállása miatti átcsoportosítások), Kisalföld Volánnál, és a PKRt.-nél. Új fotogaléria: FG1413 (Desiro Esztergomban, metrópótlás Népstadion-Örs vezér tere között). Megismerheted a Gemenci kisvasút húsz nap múlva tartandó kisvasúti napjának programját.


2003. szeptember 4.
Közlekedéstörténetileg nagy nap volt a tegnapi, 2003. szeptember 3.: megjelent Hazánk nyugati kapujánál, Hegyeshalomban a Siemens Desiro motorvonatok első három példánya. E jeles eseményen volt szerencsém részt venni, így a képekkel ezúton árasztalak el Benneteket:

További, szintén e napon készült képek az FG1412-es galériában találhatók (mozdonyok útközben, valamint győri autóbuszok).
Kellemes szemlélődést kívánok!


2003. szeptember 2.
Új fotogalériák: FG1409 (Budapest: nosztalgia Orient-expressz, szeptemberi új járatok); FG1411 (Új autóbuszok Pécsett, postavonat - amíg a készlet tart).


2003. szeptember 1.
Új képek garmada lepte el a Fotogalériát: FG1407 (Budapest -reklám-fogas, Hűvösvölgy este- , stb...).
Továbbá egy nagyon kedves, évtizedes hagyományánk hódolt a Gyermekvasút. A kispajtások, ahogy serdülnek, és elballagnak a nyolcadik osztályból, adatik nekik még két hét Hűvösvölgy lombjai alatt, hogy utolsó rendes szolgálataikat elvégezzék, és barátaikkal, szerelmükkel (-eikkel) együtt lehessenek. Majd ez a nyár is véget ér. És úgy, mint az iskolában, itt is végigballagnak az egész vonalon, a feldíszitett különvonattal. Az állomásokon vállvetve, táncolva, vidáman, de azért néhány könnycseppel szemük sarkában. Mindez képekben – talán egy kicsit vissza tudja adni a hangulatot– : FG1408 (Ballagás a Gyermekvasúton).
Rég került új költemény az Irodalmi rovatba. Az utóbbi időkben kissé megdöbbenve tapasztaltam, hogy korosztálytól függetlenül sokunknak gondot okoz Himnuszunk és Szózatunk. Közismert példa erre egy ifjú énekesnő nyilvános felsülése. E két „alapmű” mellett említésre méltónak találtam az Ősmagyar himnuszt és egy kissé nehezen értelmezhető remekmű: József Attila Ódájának megjelentetését.


2003. augusztus 29.
T5C5-ös villamosok vándorlása indult meg ismét a napokban. Erről konkrét adatokat a járműállományi oldalakon találsz, valamint ha Balatonfenyvesre veszed utad, és a kisvasutat is meg kívánod látogatni, ajánlom, tekintsd meg friss vágányzári közlekedési rendjüket! Új képek – többek között az eddig példátlan Fogas-reklámokról, az esti fényekben pompázó hűvösvölgyi végállomásról, valamint a „megújult” 103-as buszokról – a Fotogalériában.


2003. augusztus 25.
További autóbusz átcsoportosítások a járműállományi oldalakon, valamint egy kissé öszerendeztem az elmúlt hónap terméseivel a tematikus Fotogalériákat. A budapesti galériában így 2583; a vasúti galériában 2443; a volán-galériában 1910; a kisvasútiban pedig 1790 db kép vár arra, hogy megtekintsd. Rajta hát!


2003. augusztus 21-22.
Újabb fotogaléria: FG1405 (Budapest -augusztus 19 és 20 közlekedése a Gyermekvasúton, „duplafogas”, stb...). Már megtekinthető a Nyírvidéki kisvasút napjának programtervezete. A Hírek-beszámolókban: őszi forgalmi változások Budapesten. Autóbusz átcsoportosításról írok a járműállományi oldalakon.


2003. augusztus 18.
Egy tartalmas hétvége képekben: FG1402 (Borsod és Zemplén járművei), FG1403 (Pálházi kisvasút, Sárospatak, Füzérradvány). Ma délután érdekes jelenségnek voltam tanúja a Fogaskerekű Vasútnál. Imhol képekben. Az augusztus 20-i menetrendekről még sajnos nincsenek adataim, talán beszerzem őket addig. Türelmeteket kérem!


2003. augusztus 14.
Új fotogaléria: a vasárnapi baleset Budafok-Háros állomáson, és amit közben, s azóta láttam. Összedobtam továbbá – egyelőre még elég hiányosan – Fővárosunk tömegközlekedési járműveiről szóló fotogalériámat.


2003. augusztus 7.
Újabb változások a MÁV-járműállományi oldalakon. Uzsgyik (RA 63-41-es motorvonatok) minden mennyiségben a Fotogalériában, és végül, de nem utolsó sorban a Pálházi Erdei Vasút előzetes kisvasúti napi programja.


2003. augusztus 4-5.
Visszatértem alig egyhetes nyaralásomból, amit hazánk csodálatos szegletében, az Őrségben volt szerencsém eltölteni. Természetesen nem kíméltem a fényképezőgépet sem. Eredményét négy galériába soroltam: táj, falu  és városképek; közlekedési eszközök (vasút+busz); Csömödéri kisvasút; Vasjármű Kft., Szombathely. Ráadásként még egy galéria: az 55 éves Gyermekvasút esti zenés különvonata, és néhány esti svábhegyi felvétel. Tovább fejlődött a MAV.CYBERHUNGARY.NET c. vasúti járműállományi oldal: a MÁV mozdonyainak leendő UIC-pályaszámai.
Három új T5C5K (azaz hat kocsi) gördült ki a VJSZ. kapuin. Róluk szól most a BKV járműállományi oldal.


2003. július 28.
Tisztelt Olvasóm, kedves Barátom!
Felvirradt a nap, amikor átnyújthatom régóta fabrikált új rovatomat: a MÁV vontatójármű-állományt. Ez magával vonta a régi, négy éve folyton-folyvást foltozgatott címlap kicserélését is egy újra. Ha a régi címlapra vagy kíváncsi, az Archívumban megleled. További frissült rovataim: BKV-járműállomány, egy új fotogaléria: a Kemencei Kisvasúti Nap képekben, valamint egy hamarosan megrendezendő jókedvű kisvasúti napra hívom fel szíves figyelmed.


2003. július 24.
Új képek a Fotogalériában, valamint autóbusz és villamos állományváltozás Fővárosunkban.


2003. július 21.
Kisvasúti oldalak: Tiszakécske, és egy nagyszerűnek ígérkező hétvégi „bulira” nyújtok át ezennel egy MEGHÍVÓT minden kedves Olvasómnak. Új tagokra lelhetsz a Linkgyűjteményemben.


2003. július 16.
Két új Fotogalériát is készítettem: 1.: csak úgy, 2.: BKV autó-, és trolibuszok felújítása a mezőtúri Klíma Ipari centrum Rt.-nél. Két kisvasúti vágányzárról (Miskolc, Papírgyár – Mahóca és Balatonfenyves – Somogyszentpál) tájékoztatlak a Kisvasúti Oldalakon.


2003. július 14.
Rövid, de tartalmas hétvégét tudhatok magam mögött. Szombaton körbejártam kelet-Magyarország javarészét: Debrecent, Nyíregyházát és Miskolcot. Vasárnap pedig a VEKE villamos-kiránduláson járta be Fővárosunk izgalmasabb villamosvonalait. Miderről a Fotogalériában. A múlt hét második felében is történt egy-két említésre méltó esemény a BKV villamos-járműállományában.


2003. július 7.
Jövő szombaton tartja a Debreceni Vidámparki Kisvasút a napját. A 7M nevezetű kampányvonal egyetlen autóbuszáról és számos Bartók Béla úti járműről szól az aktuális fotogalériám.


2003. július 4-5.
Elkészült a huszadik korszerűsített Tátra T5C5-ös villamos. Erről a járműállományi rovatban tájékoztatlak. Új budapesti és esztergomi képekkel kedveskedek a Fotogalériában.


2003. június 30 - július 1.
A Kisvasúti napjukat megelőző nap, pénteken látogattam meg a Csömödéri kisvasutat. Az ott és útközben készült felvételeimmel gzdagítottam a Fotogalériát. Csekély mértékben változott a BKV villamosainak elosztása. Írtam egy kis cikket a – már képekkel illusztrált – Mk49-es mozdony szállításához a Hírek-beszámolók rovatba. 9 nap múlva, július 10-én a honlapommal történik majd valami...


2003. június 26.
Az utóbbi évek legsúlyosabb – de nem tragikus! – kisvasúti balesetéről írok a Hírek-beszámolók c. rovatban. Továbbá 30 évig tartó állandó kiállítás után tegnap Hűvösvölgybe szállították a Gyermekvasút utolsó, megmaradt Mk49-es mozdonyát felújítás céljából. Az igen emlékezetes szállításról láthatsz képes krónikát, amelyet mára már archív felvételekkel is tarkítottam.


2003. június 24.
Ma tölti be 129. életévét a budapesti Svábhegyi Fogaskerekű Vasút. Ennek tiszteletére írtam pár sort:

Végül, de nem utolsó sorban beszámolok arról, hogy két újabb T5C5K villamos állt talpra.


2003. június 19.
Tovább gyarapodott az aktuális szedett-vedett fotogalériám, megismerheted a Mátravasút és a Csömödéri ÁEV kisvasúti napi programtervezetét, valamint újból megkavarták a BKV villamos-járműparkjának állóvizét.

2003. június 16.
Ugyanaz, mint pénteken: budapesti és esztergomi, valamint szegedi fotogaléria és meghívó: ezúttal egy jubileumi faros-busz találkozóra.

2003. június 13.
Két új galériával szeretnék kedvetekben járni: Salgótarján - Balassagyarmat és útközben (vasút, buszok); Budapest és Esztergom vegyesfelvágott. Három új Nabi utóbusszal gazdagodott Győr város autóbuszparkja. Bővebben a járműállományi oldalakon.
Egy holnapi nyíregyházi autóbuszrajongó-találkozóra invitállak a Meghívó c. rovatomban.

2003. június 10.
A termékeny hosszú hétvége képei (257 db.): Felsőtárkány (kisvasút), Eger (helyi autóbuszok, városképek, vasút), Békéscsaba (helyi autóbuszok, vasút), és egy Tátra villamos műszaki mentése.

2003. június 5.
Egy kis villamos járműállományi változás Fővárosunkból.

2003. június 2.
Most „csak” a Fotogalériáról essék szó: két, teljesen megújult, és egy új, pici galériát ajánlok figyelmetekbe: a MÁV és GySEV nagyvasúti galéria 1927 felvétellel, a Volán galéria 1220 felvétellel. Szombaton rendezték meg Székesfehérvárott a „Csörgő-napot”, meg is örökítettem jeles képviselőit, amit szintén a Fotogalériában tekintheted meg.

2003. május 23.
Lassacskán új köntösbe bújik a Fotogaléria. Ennek első állomásaként bemutatom a megújult Kisvasúti galériát. Rohamléptekben érkeznek Bécs városából Miskolcra az E1-es villamos motor-, és C3-as pótkocsik. A jelenlegi állásról a járműállományi rovatban tájékozódhatsz.

2003. május 21.
Budapesti és miskolci járműállomány változott egy cseppet, valamint tovább hízott a linkgyűjtemény.

2003. május 19.
Egy kis hétvégi kirándulás emlékezete képekben: Dombóvár - Szenta - Kaszó - Nagykanizsa - Balatonszentgyörgy. Kisvasúti aktualitás: gyermeknap a Gyermekvasúton. Május 31-én rendezik meg az M41-es mozdonyok harmincéves évfordulója tiszteletére a „Csörgő-nap”-ot. Részletesen olvashatsz erről a MEGHÍVÓ c. rovatban.

2003. május 16-17.
Megkezdődött az ex-bécsi villamosok második adagjának csepegtetése Miskolc városába. Nyitott szemmel járva utamat a fényképezőgépet sem kímélem. Ennek eredményéről készítettem egy szedett-vedett galériát. Frissen megújult T5C5-ös villamosokkal gyarapodott a T5C5K flotta.

2003. május 12.
A mai nappal végleg megpecsételődött a sorsa Fővárosunk egyik ritka, de üde színfoltot jelentő villamos-altípusának. A mai nappal a BKV Rt. törölte állományából a MUV típusú, modernizált UV motorkocsijait. Megemlékezek róluk a járműállományi oldalakon, és egy kis fotogalériát is készítettem digitális és már szkennelt archív felvételeimmel (az utóbbiak létszáma még korántsem teljes).
Friss híreket olvashatsz Fővárosunk vágányzáras hónapjairól a Hírek-beszámolókban.
Tegnapelőtt adott otthont a Kisvasúti napok c. rendezvénysorozatnak a Lillafüredi kisvasút. Képes élménybeszámoló: ITT. A soron következő állomás: Kaszó.

2003. május 9.
Már nem csak fényképes beszámolót, hanem egy kis szöveges leírást is láthattok oldalaimon az utóbbi évek legsúlyosabb kimenetelű közúti-vasúti balesetéről, amely tegnap reggel történt a Balaton-parti Szabadisóstón. E tömegszerencsétlenség híre mögött eltörpül a kevéske eheti ideiglenes autóbusz-átcsoportosítás.


2003. május 3-4.
Kisvasutak garmada: tizedikén Garadna! Addig is: Kaposvár, Mesztegnyő, Kecskemét, valamint Királyrét képekben. Továbbá: nagyszabású vasútmodell kiállítást láthattunk Hűvösvölgyben.


2003. április 28-30.
A mai napon állnak forgalomba az 59-es villamosviszonylaton az első T5C5K szerelvények. Erről bővebben a Hírek-beszámolókban. Tegnap tartotta kisvasúti napját a debreceni Zsuzsi Erdei Vasút. A rendezvényen, valamint az oda-, és visszaútban készült felvételeimet ajánlom figyelmedbe sok szeretettel. Forgalomba állt az első három T5C5K szerelvény, már szép, szorgalmasan másszák a budai hegyvidéket Farkasrétre, és ereszkednek vissza. Mindez képekben...
Más: Mezőtúron, a Klima Ipari Centrum Rt. autóbuszfelújító üzemében jártam, és hazai buszokat és trolibuszokat láttam. Cinkota és Délpest autóbusz telephelyek közötti vándorlásokat ismertetem a járműállományi oldalakon.


2003. április 25-26.
Két, közeljövőben megtartandó Kisvasúti Nap programtervezetével kívánok tartalmas hétvégét: május 1.: Mesztegnyő, május 3: Királyrét. Újabb T5C5K villamosok bújtak ki a tojásból, valamint új képek a Fotogalériában: ITT és ITT.


2003. április 20-22.
Tömény kisvasút: Almemellék, Kisvasúti Nap képekben, valamint egy lehangoló hírcsokor: 2003 úgy tűnik, nem a kisvasutak éve.
De Húsvét örömünnep, feltámadott Jézus Krisztus! Húsvét vasárnapja a locsolkodásé, a legények a termékenység érdekében megöntözik a leányokat. Hogy mivel? Azt megtudhatod a 2000-es keltezésű, de örökkön aktuális locsolóversikékből! :-)
Szegeden és Békéscsabán jártam. Beszámoló képekben...


2003. április 18.
A MÁV és a BKV (villamos) járműállományi oldalakon fedezhetsz fel némi adatfrissítést. Új képekkel gazdagodott a jelenlegi vegyes fotogaléria. Áldott Húsvétot kívánok minden kedves Olvasómnak!


2003. április 14.
Megkezdődött a „Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai” c. rendezvénysorozat. Az évadnyitó idén is a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút volt. Erről a képes beszámolót ezennel sok szeretettel átnyújtom. Színes, érdekes, hasonszőrű weboldalak címeivel duzzadt a Linkgyűjtemény.


2003. április 11.
Friss hírekkel gyarapodott a Hírek-beszámolók rovat, vegyes képekkel a Fotogaléria, és elkészült végre-valahára a Kisvasúti Napok Jegyzéke. Kellemes hétvégét!


2003. április 7.
Újabb erdei és mezei vasutak menetrendjét ajánlom figyelmetekbe a Kisvasúti Oldalakon. Variáltak a járműparkban Budapesten és Győrött.


2003. április 3-4.
Hölgyeim és Uraim:
Magyar kisvasúti menetrendek 2003.
(Kisvasúti oldalak és Kisvasúti napok első fecskéi: Gyermekvasút, Almamellék)


2003. március 31.
A 7C és a 47V mentesítő autóbuszok menetrendjével gazdagodott a hírek-beszámolók. És egy új vegyes fotogalériát láthatsz. A MÁV járműállományi oldalon már a keskenynyomközű mozdonyok állománya is szerepel.


2003. március 28.
Javában tart a Fehérvári út átépítése. Emiatt nem csak a térség villamosközlekedését szervezték át, hanem a villamos-állományát is. Vágányzári- és újabb A62-es felvételekkel gazdagodott a Fotogaléria. A Fogaskerekű Vasút jövő heti vágányzári (Városmajor - Orgonás) menetrendjét is már megtalálod.


2003. március 26.
Forgalomba állt a BKV új autóbusza, az Ikarus-Agora. Keresd élőben a 7-es, 61E viszonylatokon, valamint virtuálisan nálam a Hírek-beszámolókban, a járműállományi oldalon és a fotogalériában! 2003. március végén és április elején teljes, majd részleges vágányzár lesz a budapesti Fogaskerekű Vasúton. Részletesen a Hírek-beszámolókban és a Fogas-oldalakon olvashatsz erről.


2003. március 24.
Újabb villamos-állományváltozásról számolok be, és meghívlak Benneteket egy vasútmodell kiállításraÚj fényképekkel rukkoltam elő: villámlátogatás Debrecenben, A62-001 akció közben, és végül: eu-egyoldalú-kampányvillamos Budapesten. Egy nagy adag Bz-infóval bővült a MÁV-állományi jegyzékem.


2003. március 21.
Ismét egy új fotogaléria a szélrózsa minden irányából: Vasútmodell kiállítás 2003-ban, Esztergomi vasúti fotók, Nagy-Kevély hegy sziluettje este, tűzeset Solymárnál, sérült UV (3888) a Szent János kórháznál és a Moszkva téren. Állományba vették a két első T5C5K típusú, korszerűsített Tátra villamost.


2003. március 17.
A múltkor említett miskolci E1-es villamosokról már felvételekkel is szolgálhatok.


2003. március 15.
A mai nappal veheti birtokába Miskolc apraja és nagyja az első ex-bécsi, E1-es típusú villamosokat. Nemzeti ünnepünkkel egyidőben hajóhíd vezet át Budáról Pestre a Kossuth tértől kicsit északra. E rövidtávú látványosságról is készítek/készítettem néhány felvételt.


2003. március 12-13.
Március 12-én ünnepli Édesanyám a születésnapját. Szeretettel nyújtom át Neki egyik ajándék gyanánt Máté Péter gyönyörű dalának szövegét, remélem, Nektek is örömötökre szolgál.
Az Esztergom és Komárom között már-már üzemszerűen közlekedő Ik.55-ös, farmotoros nosztalgia autóbusz akkora közfeltűnést keltett, hogy kénytelen voltam megemlékezni róla a Hírek-beszámolók rovatban.


2003. március 10-11.
Néhány járműáthelyezésről írok a járműállományi oldalakon, és egy tegnapi Fogas-kisiklásrólhelyszíni felvételekkel fűszerezve. Egy kis hiánypótlás: a MÁV új beszerzésű, 63-41-es típusú motorkocsijának vezetőfülkéjéből felvételek (MS train simulátor-magyarítók szíves figyelmébe), valamint egy nem mindennapi, bohókás vonatpótló autóbusz Esztergom és Almásfüzitő között: egy bűbájos, farmotoros Ikarus 55-ös. Mindez a Fotogalériában. Járműállomány-változások a MÁV-állományi próba-oldalon.


2003. március 5.
Mai termés: március végi vágányzári és áprilisi hírek, valamint egy kis összesítés a magyar kisvasutak téli üzeméről, alkalmankénti fennakadásairól a Hírek-beszámolókban.


2003. március 3.
Új képekkel bővült a Fotogaléria aktuális csokra. Menetrendekkel egészítettem ki a Hírek-beszámolókat.


2003. február 27.
Két új galériát tárok ezennel Elétek. Először: a Budapest - Esztergom vasútvonal a Pilis kiragadott pillanataival és a 63-41-es járművekkel. Másodszor egy szokatlan galéria: a MAHARt. hajójavító üzeme felülnézetből, fagyosan. Új weblapokra szeretném felhívni figyelmed a linkgyűjteményben.


2003. február 24-25.
Sajnos újabb budapesti autóbusz vált a tűz martalékává. Róla írok a Hírek-beszámolókban. Ugyanezen rovatban kapott helyet a BKV márciusi csokra. A kísérleti MÁV járműállomány
A történelmi villamos-járműállományban mától kezdve szerepel az FVV-csuklós villamosok jegyzéke (Bengáli) táblázatosan, több kategóriára bontva. Egy mozgalmas hétvége (Kaposvár, Zalaegerszeg, Keszthely, Hévíz, Fonyód) képei a fotogalériában.


2003. február 15.
Február 14-én ország-világszerte a szeretetet és a szerelmet ünnepeltük. Drága Szüleim jóvoltából a névnapomat is. Ezúton szeretném megköszönni Nektek, kedves Olvasóim a szeretetteljes e-maileket, sms-eket. Figyelmességeteket egy ide illő versikével és újabb téli járműfényképekkel szeretném meghálálni.


2003. február 11.
Egy hétvégi havas nyírvidéki villámlátogatás eredményét leled meg képekben.


2003. február 9.
Sajnos ismét a láng martalékává vált Budapesten egy Ikarus 412-es autóbusz a budapesti Margit-szigeten. Bővebben a hírek-beszámolókban és a fotogalériában. A MUV típusú villamosok forgalomból kivonásáról írok a Hírek-beszámolókban.


2003. február 7.
Újabb fogcsikorgató, de szemet gyönyörködtető felvételek a legutóbbi téli galériában. Járműállományi változások a járműállományi oldalakon, és új közlekedési hírek a hírek-beszámolókban.


2003. február 3.
Továbbra is érdemes naprakészen figyelned a Bz motorkocsik kivonásáról szóló oldalamat. Az országos helyzetet feltérképezendő, már a második nagy túrámon is túl vagyok, a tegnapi nap folyamán Vésztőt és környékét barangoltam be, nem mindennapi összeállítású személyvonatokkal. Minderről (és ami még lencsevégre akadt) képekben...
Újabb város közösségi közlekedésének járművei mutatkoznak be a járműállományi oldalakon: PÉCS! Továbbá kijavítottam a hibákat a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasút idei menetrendi naptárán, és új weblapokat és fórumokat tárok elétek a linkgyűjteményben.


2003. január 28-29.
Az elmúlt időszakban naponta többször is frissítettem, aktualizáltam a Bz motorkocsik kivonása miatti országos vasúti forgalmi helyzetet Most sem teszek / tehetek másként. Bővebben... Az ennek apropóján megkezdett országjáró körutamon készült felvételeket ajánlom szíves figyelmetekbe!
Január 26-án C50-es mozdony vontatta különvonat döcögött a havas Bükkben Miskolctól Mahócáig. Kérlek, tekintsd meg az erről készült képes beszámolómat!


2003. január 23.
A MÁV Rt. azonnali hatállyal –tüzetes műszaki vizsgálat erejéig– kivonta forgalomból a Bz sorozatú motorkocsijait. Bővebben...


2003. január 20.
Már májusig megismerheted a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasút naprakész, érvényes menetrendjét. Bepótoltam az újév eleji budapesti közlekedési változásokat a Hírek-beszámolókban, hét új kép a téli galériában és egy új galériát készítettem Miskolc - Lillafüred - Diósgyőri Acélműveknél tett látogatásom dokumentálására.


2003. január 16.
Visszakanyarodtunk a szürke hétköznapokra. Leolvadt a címlapról a karácsonyi bunda. Új képekkel gzdagodott a Fotogaléria. Javaslom, tekintsd meg az első felvételemet a Fővárosunkban, már utasokkal közlekedő volt miskolci autóbuszról!


2003. január 12.
Szomorú évfordulóra emlékezett a Fogaskerekű Vasút tegnap. Tizenhat éve történt minden idők legsúlyosabb budapesti fogas-balesete.
Vidámabb vizekre evezve: Új rovattal jelentkezem, melynek címe: Meghívó. Ezen rovatban szeretném figyelmedbe ajánlani a közlekdésbaráti közélet egyes nyilvános, vagy részben nyilvános rendezvényeit. Új képekkel gazdagodott az újévi téli galéria.


2003. január 10.
Tombol az igazi tél. Ennek alkalmából bemutatom a friss, ropogós és hópelyhes újévi téli fotogalériámat. Pótlólag, kissé elmaradva tavaly évvégi autóbusz-áthelyezésről írok a járműállományi oldalon.


2003. január 7-8.
Összegyűjtöttem a Fogaskerekű Vasút járműveinek 2002. esztendőben produkált futásteljesítményét, és nagyobb időszakos javításait. Budapest utcáin már utasokkal csoszognak a volt miskolci autóbuszok, Győr városának pedig két új NABI-Excel autóbuszával bővült a járműállományi oldala.


2003. január 5.
Elmúlt az újévi ováció, visszatértünk a szürke(?) hérköznapokra. Az évvégi, karácsonyi és szilveszteri közlekedési oldalam is aktualitását vesztette, be is csusszant az archivumba. De azért egy pillantást vess még rá, mielőtt megszoknád, hogy 2003-at írunk. Címlapom a karácsonyi bundáját Vízkeresztig hordani fogja.
Sajnos nem született megállapodás a Volán-társaságok autóbuszvezetőinek béremelését illetően, ezért 2003. első tanítási munkanapján 4:30-tól 6:30-ig leáll Magyarország –szinte– teljes autóbuszközlekedése. Bővebben a Hírek-beszámolókban. Két új galériával duzzadt a képek eldorádója.


2003. január 1.
Ezennel, és az újévi jókívánságokkal essünk hát neki a dolgos hétköznapoknak, kezdjük meg hát 2003-at! Elsőként a járműállományi oldalam számol be néminemű változásról Budapest és Miskolc vonatkozásában. Gyarapodott az irodalmi rovat is: kiegészült a Székely himnusz, új versike Kányádi Sándor: Küllüllő naptárjának részlete, és egy újabb Máté Péter dalszöveg: az Éjszakák és nappalok.
Sikerekben gazdag, boldogsággal teli Új Esztendőt kívánok!

Hajtó Bálint honlapja
A 2002. esztendő Újdonságai
A 2001. esztendő Újdonságai
A 2000. esztendő Újdonságai