A Fogaskerekû Vasúton utazásnak alapszabályai, díjszabás
!!! Érvényes: 2002. január 1-tõl !!!
    A Fogaskerekû Vasúton a BKV Rt. utazási feltételei érvényesek. Ennek kivonatát tekintheti meg:
A járatokat utazásra csak az utazás megkezdésekor érvényesített jeggyel, érvényes bérlettel, illetve a díjmentes utazást igazoló okmánnyal veheti igénybe. Ha ennek nem tesz eleget, ellenõreink pótdíj fizetésére kötelezhetik. Vonaljegyet elõvételben a város számos pontján automatákból, pénztárakból válthat. A Fogaskerekû Vasút területén csak Városmajor, Svábhegy és Széchenyi-hegy állomásokon áll rendelkezésére automata. Amennyiben ezek meghibásodását észleli, kérjük, hívja a BKV Rt. Közönségszolgálatát a 06-80-40-66-88-as zöld számon!
    Díjmentes utazásra jogosultak:
Gyermekek 6 éves korukig, illetve általános iskolai tanulmányaik megkezdéséig
a 65. életévüket betöltött magyar állampolgárok (a hazatelepült személyek is) személyi igazolványuk vagy bármely más, személyi azonosításra alkalmas igazolvány felmutatásával
a hadköteles katonák, illetve a polgári szolgálatot teljesítõ személyek (a jogosultságot körletelhagyási engedéllyel és katonaigazolvánnyal, illetve adatlappal és személyi igazolvánnyal kell igazolni)
    Kézipoggyász szállítása:
Minden utas legfeljebb 2 darab 40x50x80 cm vagy 2 darab 20x20x200 cm méretet meg nem haladó, egy személy által hordozható, a fel- és leszállást nem akadályozó kézipoggyászt, illetve egy darab szánkót, egy pár sílécet, egy köteg becsomagolt facsemetét, egy darab gyermekkocsit szállíthat díjtalanul.
    Élõ állatok szállítása:
Kutyával csak akkor utazhat jármûveinken, ha kedvence számára is érvényesített vonaljegyet vagy vásárolt bérletet. A rendõrségi és vakvezetõ kutyák szállítása díjmentes. Egy jármûvön csak egy kutya szállítható, kérjük, gondoskodjon számára szájkosárról és pórázról. Kisebb élõ állatot díjmentesen vihet magával, de csak kézipoggyász méretû, tiszta csomagolásban.
    Egyéb tárgyak szállítása:
Jármûveinken kerékpár szállítására lehetõséget biztosítunk. Az olyan tárgyak, amelyek balesetet, kárt vagy szennyezést okoznak, továbbá amelyek szállítását jogszabály vagy hatósági rendelkezés tiltja, nem szállíthat! Kérjük, ügyeljen a jármûveink tisztaságára!
    Tilos a jármûveinken és állomásaink területén:
kárt okozni, összefirkálni, a belsõ és külsõ berendezéseket megrongálni, bepiszkítani
jármûveinkben dohányozni, valamint más, tûz- és robbanásveszélyes tevékenységet folytatni
jármûveinkben ételt (fõleg fagylaltot) és italt fogyasztani
görkorcsolyázni, kerékpározni
zenélni, rádiót vagy egyéb hasonló készüléket mások által hallhatóan, zavaróan üzemeltetni
kéregetni, hirdetéseket engedély nélkül elhelyezni
A Fogaskerekû Vasúton alkalmazott díjszabás
A Fogaskerekû Vasúton a BKV mindenkori díjszabása valamint azok kedvezménye érvényes. A jegyekrõl és bérletekrõl az alábbiakban egy kivonatos táblázatot tekinthet meg:
JEGYEK
VONALJEGY
Ára: 106Ft.
A vonaljegyet a Fogaskerekûre történõ felszállást követõen a jármûvön elhelyezett jegykezelõ készülékkel érvényesítheti. Kerékpárszállítás esetén a kerékpár számára külön vonaljegy érvényesítendõ! Ha jármûmeghibásodás miatt vagy egyéb okból egy szakaszon Fogaspótló autóbusz közlekedik, a már kezelt jegyükkel utazhatnak tovább, de a jegyet a másik jármû jegykezelõ készülékével is érvényesítenie kell a jegy számkocka nélküli végén.
Az utasbiztosítás díja a jegy árában bennfoglaltatik. 
A fémcsíkkal (kinegrammal) ellátott jegyek korlátlan ideig érvényesek!
GYÛJTÕJEGYEK
10 darabos: 1000Ft.
20 darabos: 1950Ft.
Tömbben vásárolhatók, kedvezményesek, csak az ellenõrzõ szelvénnyel és a borítóval együtt érvényes. A jegyet a felszállást követõen a jármûvön elhelyezett jegykezelõ készülékkel érvényesítheti.
ÁTSZÁLLÓJEGY
Ára: 190Ft.
Érvényes a BKV Rt. teljes hálózatán egy utazásra és egy átszállásra. A jegyet a felszállást követõen a jármûvön elhelyezett jegykezelõ készülékkel érvényesítheti. A második utazás alkalmával a jegy másik végén lévõ számkockát érvényesítse!
NAPIJEGY
Ára: 850Ft.
Érvényes a BKV Rt. teljes hálózatán a váltáskor megjelölt napon 0:00-tól 24:00-ig korlátlan számú utazásra.
TURISTAJEGY
Ára: 1700Ft.
Érvényes a BKV Rt. teljes hálózatán a váltáskor megjelölt napon 0:00-tól az azt követõ második nap 24:00-ig korlátlan számú utazásra.
HETIJEGY
Ára: 2100Ft.
Érvényes a BKV Rt. teljes hálózatán a váltáskor megjelölt napon 0:00-tól az azt követõ hatodik nap 24:00-ig korlátlan számú utazásra.
HÉTVÉGI CSALÁDI JEGY
Ára: 1272Ft.
Érvényes a BKV Rt. teljes hálózatán a váltáskor megjelölt napon 0:00-tól az azt követõ hatodik nap 24:00-ig korlátlan számú utazásra.
BÉRLETEK
HAVIBÉRLET
Ára: 4050Ft.
Diákoknak, nyugdíjasoknak:
1315Ft.
A havibérlet az értékszelvényen feltüntetett év, hónap elsõ napján 0.00-tól az adott idõszakot követõ hónap 5-én 24.00-ig érvényes. 

A bérletek csak érvényes értékszelvénnyel együtt jogosít utazásra. Az  értékszelvény nem érvényes arcképes bérletigazolvány nélkül. A megváltott értékszelvényre az elsõ utazás megkezdése elõtt a bérletigazolvány számát tintával, olvashatóan rá kell írni. 

A általános és középiskolás diákok, valamint nappali tagozatos felsõoktatásban résztvevõ fõiskolai / egyetemi hallgatók esetében  bérletigazolvány helyett az adott félévre érvényesített diákigazolvány funkcionál. A bérletre a diákigazolvány számát kell feltüntetni!
30 NAPOS BÉRLET
Ára: 4050Ft.
Diákoknak, nyugdíjasoknak:
1315Ft.
A 30 napos bérlet a rajta
 feltüntetett tetszõleges idõponttól 30 napon át érvényes, és elõvételben is megváltható. Az érvényesség kezdetét és végét a vásárláskor közölni kell.

KÉTHETI BÉRLET
Ára: 2650Ft.
Érvényes a BKV Rt. teljes hálózatán a váltáskor megjelölt napon 0:00-tól az azt követõ 13. nap 24:00-ig korlátlan számú utazásra.
ÉVES BÉRLET
Ára: 4050Ft/hó.
Diákoknak, nyugdíjasoknak:
1315Ft/hó.
Érvényes az értékszelvényen feltüntetett év, hónap elsõ napján 0:00-tól az adott idõszakot követõ hónap 5-én 24:00-ig érvényes. Csak idõarányosan váltható vissza.

ARCKÉP NÉLKÜLI ÉVES BÉRLET
Ára: 8100Ft/hó.
Érvényes az értékszelvényen feltüntetett év, hónap elsõ napján 0:00-tól az adott idõszakot követõ hónap 5-én 24:00-ig érvényes. Csak idõarányosan váltható vissza. Szabadon átruházható.
KEDVEZMÉNYES ÉVES BÉRLET
Ára: 45600Ft.
(3800Ft/hó)
Diákoknak, nyugdíjasoknak:
14820Ft/hó.
(1235Ft/hó)
Érvényes az értékszelvényen feltüntetett év, hónap elsõ napján 0:00-tól az adott idõszakot követõ hónap 5-én 24:00-ig érvényes. NEM váltható vissza.

EGYÉB
BUDAPEST KÁRTYA
Két napra: 3700Ft.
Három napra: 4500Ft.
A Budapest Kártya a tulajdonosa és egy kíséretében lévõ, legfeljebb 14 éves gyermek számára nyújtja kedvezményeit városszerte. 
 
Csak a dátummal ellátott és a tulajdonosa által aláírt kártya érvényes. A Budapest Kártya 2 napos és 3 napos érvényességgel kapható. A városi tömegközlekedési eszközökön (így a Fogaskerekûn is), és a Gyermekvasúton utazva a Budapest Kártya az Ön menetjegye is egyben.

Kerékpárszállítás
     A Fogaskerekû Vasút lehetõséget biztosít kerékpárok szállítására. A hegyoldali (vezérlõpót) kocsi második ajtaján belépve (nem begurulva!!!) a kocsi hátsó harmadában tárolhatja kerékpárját. A kerékpár részére külön vonaljegy érvényesítendõ! Egy vonaton legfeljebb 8 kerékpár szállítható, a kocsi másik peronja, illetve a motorkocsi egész területe kerékpárszállításra NEM vehetõ igénybe. A kerékpárok szállításának rendjére Városmajor végállomáson biztonsági szolgálat ügyel.
KELLEMES UTAZÁST KÍVÁNUNK!