HBWEB • BLOG • HBWEB • BLOG • HBWEB • BLOG • HBWEB
www.pcnetsol.com
www.hbweb.hu
HBWEB CÍMLAP » 
BLOG CÍMLAP » 

BLOG.HBWEB.HU
2009. október 27.
Mekkora legyen?
   Nem a méret számít – mondjuk, de ez az élet bizonyos helyzeteire nem igaz. Például, ha valaki bekukkant egy weboldalra, amely sok-sok fotót is tartalmaz, nem hanyagolható el a képek mérete, részletezettsége. Manapság a látogatók zöme szélessávú internet-eléréssel rendelkezik és a weblapok tárhelyszolgáltatói sem száz kilobájtokban mérik már a szervereik felhasználható kapacitását. Haladva a korral és a lehetőséggel, bennem is megfogalmazódott, hogy a Fotogaléria képeit egy picit át kéne alakítanom, meg kellene növelnem méreteit. Mivel itt több, mint százezer képről van szó, a minimális növelés is akár gigabájtokkal nagyobb terhet róhat a szerverre. 
   Tettem hát egy próbát, a friss képeket és néhány galéria tartalmát egy picit átalakítottam. Következzenek a nyers számadatok: 
  Régi: legfeljebb 550x415 pixel méretű, 80% JPEG-minőség, „egy fokozatnyi” raszteresítéssel, hogy a járművek feliratai jobban látszanak. Három példa:

  Új, tervezett: legfeljebb 700x525 pixel méretű (azaz a korábbi 161%-ra növelt), 90% JPEG-minőség, „egy fokozatnyi” raszteresítéssel, hogy a járművek feliratai jobban látszanak. Ugyanaz a három példa:

   Megkérdeztem több barátomat e témában: minden esetben kritikus pont az új képek esetén a felvételek közepén található – a kép tónusától függően relatív erős, vagy elfogadhatóan beleolvadó – 300x300 pixelnyi HB-logó. Az ötlet nem tőlem származik, hanem közép-Európa egyik legismertebb városi közlekedési honlapjáról, a pozsonyi IMHD.SK-tól. Legalábbis a közlekedési oldalak közül itt találkoztam e megoldással elsőként. 
   Mindenképp le kell szögeznem, hogy a HBWEB.HU c. weboldal – úgy, mint más, közlekedési hobbi-weboldal sem –, nem törekszik képernyő-háttérképek, plakátok letöltögetésének biztosítására. Ennek oka egyrészt a bő, de mégis határos tárhely, a másik pedig a szerzői jogok védelme. (idei, februári személyes, szomorú tapasztalatom, hogy ebben nagyon gyermekcipőben jár mind az önmagára oly büszke társadalom, mind pedig némely, tradícionális közlekedési szaklap...)
   Szóval valamily módon láthatóan meg kell különböztetnie minden webmesternek és fotós kollegának az alkotásait, máskülönben felszippantja a „fekete lyuk”: a sokak által kedvelt web2 és eltűnik az egyén műveinek elismerése. A képek megjelölése ellen korábban (2002, 2003-ban) oly hevesen ágáló kollegák zöme ezt önmagától is felismerte, a hangadók már azóta maguk is feliratozzák képeiket (borítékolom, hogy hamarosan több helyütt is megjelennek majd hasonló vízjelek).
   Tudom, a látható jelek képszerkesztő programokkal javarészt eltávolíthatók; ahogy a tudatos lopás, betörés ellen a riasztórendszerek sem védenek. Tisztában vagyok azzal, hogy a rosszindulatú szándékokat megfékezni én sem tudom. 
   Ellenben aki jó szándékkal tekint a honlapomra, bízom benne, hogy megérti, miért is szükséges ez a megkülönböztetés. Őnekik köszönöm, hogy átérzik e helyzetet és ezúton elnézésüket is kérem, ha zavaró a vízjel.
   Szóval megkérdeztem több barátomat, hogy mely irányba haladjon tovább a Fotogaléria. Javasolják-e, hogy áttérjek a részletdúsabb, 61%-kal nagyobb képméretre (nagy logóval!), vagy maradjak inkább a régi, megszokott megoldásnál. Első körben fej-fej mellett halad a két irány:
RÉGI // ÚJ
   Ha fontosnak érzed, hogy véleményed számítson a végeredményt illetően, kérlek, írj levelet az alábbi címek egyikére:
E-mail
Határidő: 2009. november 1.
Ha konstruktív javallatod is van, kérlek, ne fojtsd magadba! Előre is köszönöm!
Források, kapcsolódó oldalak: 


BLOG CÍMLAP » 



E-mail
Közreműködésed és megtisztelő figyelmed köszönöm!
HBweb.hu | balint.cyberhungary.net
Az oldalt Hajtó Bálint készítette
© 2009 • HBweb.hu || balint.cyberhungary.net || PCNetsol.com